Ο επαρκής ύπνος ασπίδα προστασίας στην καρδιά

Επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα προστατεύουν την καρδιά και επαυξάνουν τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει πως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος μειώνουν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη -και έτσι σώζονται περισσότερες ζωές- αν αυτό το υγιεινό στιλ ζωής συνδυάζεται με επαρκή ύπνο τα βράδια.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Journal of Preventive Cardiology”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία τις περιπτώσεις άνω των 14.000 ανδρών και γυναικών. Έως το τέλος της μελέτης περίπου 600 άτομα είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και 129 είχαν πεθάνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θάνατοι ήταν λιγότεροι μεταξύ των ανθρώπων που τηρούσαν τις κλασικές οδηγίες (άσκηση, σωστή διατροφή, όχι αλκοόλ και κάπνισμα) σε συνδυασμό με καλό ύπνο. Όσοι εφάρμοζαν και τις τέσσερις συστάσεις υγιεινής ζωής, είχαν κατά μέσο όρο 57% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 67% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι όμως, επιπλέον, κοιμούνταν τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ, είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 83% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τον ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, όμως η νέα ολαννδική έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε σε ποιο βαθμό ο ύπνος προσφέρει πρόσθετη προστασία σε σχέση με ένα γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ο καλός και επαρκής ύπνος μπορεί να έχει μεγάλη σημασία από άποψη δημόσιας υγείας, προλαμβάνοντας αρκετά εγκεφαλικά και εμφράγματα, κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις δημόσιες Αρχές, τους γονείς και κάθε άνθρωπο.

“Το κεντρικό μήνυμα της νέας μελέτης είναι ότι πρέπει να θεωρούμε τον ύπνο ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία. Γι’ αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται αρκετά και, όπως όλοι οι άλλοι παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται έγκαιρα από το σπίτι

Σχετικά άρθρα