Η κόρη μου έχει σχέση με Αλβανό. Τι πρέπει να κάνω σαν γονιός;

Η κόρη μου είναι σχεδόν 18 χρονών. Είχε μια σχέση από 13 χρονών που όταν μας την είπε τότε, της είπαμε να την σταματήσει πρώτον γιατί ήταν 5 χρόνια μεγαλύτερος της και δεύτερον γιατί είναι αλβανικής καταγωγής, κάτι που επίσης μας ενοχλούσε. Ωστόσο η σχέση με την κόρη μου συνεχίστηκε κρυφά και τώρα που το μάθαμε -κυρίως από τη συμπεριφορά της κόρης μας- τη σταματήσαμε. Όμως η κόρη μου είναι στενοχωρημένη όσο κι αν προσπαθεί να μην το δείξει. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καταλαβαίνω το ένστικτο να προστατέψετε την κόρη σας και την αγάπη που της έχετε. Όμως θα σας πρότεινα να προσπαθήσετε να μην αναμειχθείτε. Δεν μου λέτε κάτι αρνητικό ούτε για το σύντροφο της κόρης σας, ούτε για τη σχέση τους. Δεν μου περιγράφετε μπλεξίματα, κακή επιρροή, κακές παρέες. Η διαφορά ηλικία μπορεί να φαινόταν μεγάλη όταν ήταν 13, αλλά τώρα είναι σε πολύ λογικά πλαίσια. Με το να «απαγορεύετε» τη σχέση, της δίνετε δύναμη και πάθος. Ταυτόχρονα κάνετε τη κόρη σας να νιώθει αμυντικά απέναντι σας και αυτό δυσχεραίνει τη σχέση σας. Αφήστε τη σχέση να εξελιχθεί χωρίς τη δική σας εμπλοκή. Μπορεί να χωρίσουν όπως συμβαίνει συνήθως με τους πρώτους έρωτες, ή μπορεί και να κρατήσει, που σημαίνει ότι η κόρη σας είναι ευτυχισμένη.

Σε λίγο καιρό όπως λέτε, θα είναι 18 χρονών, οπότε δεν θα έχετε και νομικά λόγο στη ζωή της.

Η κόρη σας έχει κάνει μια επιλογή, και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια. Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τη σεβαστείτε και να της έχετε εμπιστοσύνη.

Η δική μου η πρόταση είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αποδεχτείτε τη σχέση. Γνωρίστε από κοντά τον σύντροφο της και κρίνετε τον για τα σημαντικά: για το χαρακτήρα του, για το πώς φέρεται στην κόρη σας, και για το πώς την κοιτάει. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα και πολύ μικρά. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη φάση, είναι να μην χαλάσει η σχέση σας με την κόρη σας. Είναι σημαντικό να νιώθει πως σας έχει δίπλα της, είτε εγκρίνετε είτε όχι τη σχέση της, έτσι ώστε να μην χαθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης. Έτσι θα είστε και εσείς πιο σίγουρη πως αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ότι θα έρθει σε εσάς για συμβουλή και συμπαράσταση.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα