Η ψυχολογία στην εμμηνόπαυση: Μπορεί να οδηγήσει σε χωρισμό;

Καλησπέρα σας, έχω τεράστιο πρόβλημα με τη μητέρα μου. Είναι 49 και ο χαρακτήρας της έχει αλλάξει πολύ, λόγω της εμμηνόπαυσης. Κατηγορεί τον πατέρα μου για τα πάντα, μιλάει με άλλους άνδρες και πλέον ζήτησε από τον πατέρα μου να χωρίσουν.

Οπότε προσπαθώ να της μιλήσω και να της εξηγήσω τι λάθος έχει κάνει αυτήν από τη μεριά της, νευριάζει, βάζει τα κλάματα και φεύγει. Δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση. Πλέον ό,τι και να της πω μου το γυρνάει αντίθετα και θέλει πάντα να έχει δίκαιο… Τι μπορώ να κάνω για να καταλάβει τι πάει να κάνει; Ό,τι και να έχω προσπαθήσει να της πω από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς:

Η εμμηνόπαυση είναι σίγουρα ένα φυσιολογικό φαινόμενο για κάθε γυναίκα που όμως λόγω πολλών ορμονικών αλλαγών συνοδεύεται από πολλά δυσάρεστα συμπτώματα κάποια από τα οποία περιγράφεται και εσείς όπως η ευρεθιστότητα, η δυσθυμία και η εναλλαγή συναισθήματος. Αυτό που σίγουρα απαιτείται από μέρους σας είναι υπομονή, αλλά και κατανόηση καθώς αυτή η περίοδος για τις γυναίκες αποτελεί μια δύσκολη φάση ψυχολογικά.

Βάση της περιγραφή σας, η μητέρα σας βιώνει αυτή την αλλαγή, από την μια σαν απώλεια της μητρικής της ιδιότητας και του ρόλου της, αλλά και σαν απελευθέρωση. Ίσως κλείνοντας και τυπικά ο κύκλος της μητρότητας να έχει μπει σε μια άλλη φάση, ενώ μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο έχοντας ανάγκη και την επιβεβαίωση του ότι παραμένει ελκυστική και ερωτεύσιμη σαν γυναίκα.

Από κει και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση της με τον πατέρα σας, νομίζω πως σε αυτό το κομμάτι εκείνος είναι που πρέπει να ενεργοποιηθεί πρωτίστως και να λύσει τα όποια θέματα μαζί της και δεν θα έπρεπε εσείς να έχετε το ρόλο του διαμεσολαβητή καθώς αυτό φθείρει και εσάς αλλά και τη σχέση σας με τη μητέρα σας.

Αν οι ίδιοι σαν ζευγάρι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, εκεί υπάρχει πραγματικά θέμα και ίσως θα έπρεπε να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ώστε να δουλέψουν τη σχέση τους. Από την άλλη, όλο αυτό μπορεί να αποτελεί ένας τρόπο «κραυγής» από τη μητέρα σας ώστε να κινητοποιηθεί ο πατέρας της και να την κάνει να αισθανθεί χρήσιμη και αρεστή.

Σχετικά άρθρα