Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι έδωσαν το μεσημέρι πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας θα παραλάβει αύριο από τον Γιάννη Μουζάλα. Η ορκωμοσία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι: Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Φώτης Κουβέλης, Μερόπη Τζούφη, Αθανάσιος Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Στρατής.

Ορκίστηκαν με τη λέξη «δηλώνω» -αντί του «ορκίζομαι»- και χωρίς παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τον πολιτικό όρκο, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε ένα-ένα τα νέα μέλη της κυβέρνησης και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Τελετές παράδοσης – παραλαβής

Ιδιόμορφα κρίσιμη χαρακτήρισε ο νέος υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τη φάση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, παραλαμβάνοντας τις νέες του αρμοδιότητες από τον απερχόμενο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, αλλά η πορεία είναι μακράν και ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα», σημείωσε, «επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης με έμφαση στην απασχόληση, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε, ότι προσπάθησε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας.

Τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας από το 2015 και μετά και την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αναφέρθηκε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Τόσο η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, όσο και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκαν στην ανάγκη η ανάπτυξη και η οικονομική μεγέθυνση να συνδυαστεί με θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα.

Την ελπίδα της με τη συλλογική προσπάθεια να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα και κυρίως η νέα γενιά, εξέφρασε η νέα υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, να της εύχεται υπομονή και δύναμη.

Στο υπουργείο Οικονομίας

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη, έγινε στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας.

Στο υπουργείο Άμυνας

Υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε «σίγουρος» πως η συνεργασία τους θα είναι άριστη.

Ως «προσωπικότητα της πολιτικής ζωής, που σε δύσκολες περιστάσεις πάντα υπηρέτησε τις αρχές της Δημοκρατίας, διδάσκοντας σε όλους την ενότητα του έθνους», περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον νέο αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη.

«Στον 1,5 χρόνο που μένει μέχρι τις εκλογές, θα ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Για τον προκάτοχο του κ. Κουβέλη, Δημήτρη Βίτσα, σημείωσε πως «δεν ανταλλάξαμε ούτε μία κουβέντα διαφωνίας» και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε άριστη κατάσταση, έχοντας υψηλό ηθικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε απειλές για την εθνική κυριαρχία.

Στο υπουργείο Παιδείας

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υποδέχθηκε τη νέα υφυπουργό, Μερόπη Τζούφη, με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, να της εύχεται υπομονή και δύναμη.

«Είναι τιμή για μένα η απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού να με προτείνει για την ανάληψη της θέσης αυτής» είπε η κ. Τζούφη προσθέτοντας ότι με τον υπουργό τούς ενώνουν κοινοί αγώνες στον χώρο της τριτοβάθμιας.

Η νέα υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει εργατικότητα και εξέφρασε την ελπίδα «με συλλογική προσπάθεια, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη, τόσο εμείς, αλλά κυρίως η νέα γενιά». «Αισθάνομαι βαρύ το καθήκον» κατέληξε.

Στο υπουργείο Εργασίας

Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την Ράνια Αντωνοπούλου στον Αθανάσιο Ηλιόπουλο.

Την εμπιστοσύνη της στον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξέφρασε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργικού χαρτοφυλακίου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε.

«Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν να ακούσουν από εμένα κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκα» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, εκφράζοντας, παράλληλα, την επιθυμία να σεβαστούν όλοι τον θεσμικό χαρακτήρα της τελετής παράδοσης-παραλαβής.

«Η αποχώρησή μου δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στη διάθεση του κ. Ηλιόπουλου και της υπουργού Εργασίας και προτίθεμαι να συμβάλω, όσο μπορώ, από τη θέση που πλέον θα βρίσκομαι σαν απλός πολίτης, γιατί αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να την κερδίσει η «πρώτη φορά Αριστερά», πρέπει να την κερδίσει η κυβέρνησή μας και αν δεν συμβάλλουμε όλοι και δεν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, δεν θα έχουμε την ικανοποίηση που φέρνει το να ξέρεις ότι πραγματικά υπηρετείς τους πολίτες και την πατρίδα σου», δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου.

Παράλληλα επικεντρώθηκε στις δράσεις της θητείας της, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο υλοποιούνταν προγράμματα που αφορούν την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και, ειδικά, των ανέργων, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, Τέλος, αναφέρθηκε σε επιπλέον μία δράση, που προωθείται, μέσω μίας πρότασης, η οποία υποστηρίζει ότι στις χώρες που καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας θα πρέπει να μη συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό το ποσό που επενδύουν στο εργατικό δυναμικό τους. Καταλήγοντας, εξέφρασε πάλι την εμπιστοσύνη της στον κ. Ηλιόπουλο, λέγοντας ότι θα ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

«Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο κ. Ηλιόπουλος διαπίστωσε ότι είναι αδιανόητο να σχεδιάσεις μία καινούργια μέρα για μία οικονομία, όταν χάνεις εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να συμβάλει με δομικούς όρους στο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία βασική προτεραιότητα, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα.

Αύριο η τελετή στο υπουργείο Μεταναστευτικής

Αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τελικά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η τελετή παράδοσης των αρμοδιοτήτων του απερχόμενου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, στο νέο υπουργό, Δημήτρη Βίτσα.

Η τελετή είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα, ωστόσο με ορθή επανάληψή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου ενημέρωσε ότι η παράδοση-παραλαβή θα γίνει αύριο.

Στην τελετή ορκωμοσίας

Συγκινημένη δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή της προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ορκισθεί στα νέα της καθήκοντα.

«Συγκινηθήκατε χθες, κλάψατε»; ρωτήθηκε από δημοσιογράφο η νέα υφυπουργός που δήλωσε ότι δεν περίμενε την υπουργοποίησή της και συμπλήρωσε: «Βεβαίως συγκινήθηκα, όχι δεν έκλαψα. Αλλά συγκινήθηκα γιατί γυρίζει η ζωή σου, από όταν ξεκινάς, από την πρώτη σου παιδική ηλικία σε μια μακρά διαδρομή. Είχα προσπαθήσει σε αυτή τη διαδρομή να είναι η καλή μαθήτρια και στη συνέχεια να ανταποκριθώ στους άλλους ρόλους τους οποίους είχα».

Σχετικά άρθρα