Ριζότο με κολοκύθα

Ένα πρωτότυπο ριζότο με πολύ χρώμα και υπέροχη γεύση! Ριζότο με κολοκύθα! Φυσικά είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς η κολοκύθα είναι υπερτροφή!

Συστατικά

750 γρ. ξεφλουδισµένη κολοκύθα (1 κιλό περίπου µε φλούδα) σε κυβάκια(7 φλ. κυβάκια),
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
2 φλ. ρύζι για ριζότο
1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
1 κουταλάκι ξεφυλλισµένο θυµάρι,
5-6 φλ. (περίπου) ζωµό λαχανικών ή κότας (σπιτικός ή φτιαγµένος µε κύβο),
1/3 φλ. τριµµένη παρµεζάνα + επιπλέον για το σερβίρισµα,
2 κοφτές κουταλιές ξεπαγωµένο βούτυρο,
αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και ντύνετε το ταψί του φούρνου µε αντικολλητική λαδόκολλα. Βάζετε τα κυβάκια της κολοκύθας σε ένα µπολ, τα ραντίζετε µε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε ή τα τινάζετε, για να πιάσουν καλά παντού. Τα απλώνετε πάνω στο ταψί (σε µια στρώση) και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το ριζότο: Βάζετε σε µια κατσαρόλα το ζωµό και όταν κοχλάσει, τον κρατάτε ζεστό σε πολύ χαµηλή φωτιά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µια πλατύστοµη, ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε σε µέτρια φωτιά το κρεµµύδι, µέχρι να µαραθεί και βάζετε µέσα το θυµάρι και το ρύζι. Το ανακατεύετε να ζεσταθεί και να πιάσει λάδι παντού και το περιχύνετε µε το κρασί. Ανακατεύετε µέχρι να απορροφηθεί όλο και ύστερα, µε µια κουτάλα, προσθέτετε ζεστό ζωµό και ανακατεύετε µέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε να προσθέτετε µε την κουτάλα ζωµό και να ανακατεύετε, περιµένοντας να απορροφηθεί όλος πριν προσθέσετε άλλο, µέχρι να µαλακώσει το ρύζι, αλλά να µην παραψηθεί, να µείνει al dente.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε µέσα την παρµεζάνα και το βούτυρο και την ψηµένη κολοκύθα, κρατώντας στην άκρη, αν θέλετε, 3 κουταλιές κυβάκια για γαρνίρισµα. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και σερβίρετε αµέσως το ριζότο. Το συνοδεύετε µε επιπλέον τριµµένη παρµεζάνα.

Σχετικά άρθρα