Εμπορικό πόλεμο ξεκινά ο Τραμπ με την επιβολή δασμών

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς ετοιμάζονται να απαντήσουν με αντίμετρα. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πράξουν Κίνα, Βραζιλία και Μεξικό. Αναταραχή στις αγορές την επομένη των ανακοινώσεων.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις παραινέσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψει για την εφαρμογή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου προαναγγέλλοντας ότι αυτοί θα ισχύσουν «για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» αυτό που συνεχίζεται «εδώ και δεκαετίες».

Ευρωπαϊκά αντίμετρα εντός των ημερών

Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.. Η Ένωση θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη «λύπη» του για την απόφαση των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι «αποτελεί μια κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας».

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, τα οποία θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σήμερα ήρθε και η αντίδραση από το Βερολίνο με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ζητάει αυστηρή αντίδραση από την Ευρώπη και να εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της Γερμανίας.

Ζημιώνεται το παγκόσμιο εμπόριο

Αντίδραση ήρθε και από την Κίνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ να δηλώνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ζημιωθεί από αυτή την απόφαση, αλλά και εάν ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ κι άλλες χώρες.

Διεθνείς αντιδράσεις

Να σημειωθεί ότι οι κύριοι εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ είναι κατά σειρά οι Καναδάς, ΕΕ, Νότια Κορέα, Μεξικό, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία.

Στον Καναδά, το μεγαλύτερο προμηθευτή χάλυβα των ΗΠΑ, ο υπουργός Εμπορίου Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν δήλωσε ότι οι όποιοι δασμοί είναι «απαράδεκτοι», ενώ η υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η χώρα της θα λάβει «υπεύθυνα μέτρα». Για αντίμετρα προειδοποίησε και η Βραζιλία.

Τριγμοί στις διεθνείς αγορές

Τα νέα από τις ΗΠΑ προκάλεσαν πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας με τον Nikkei να χάνει το πρωί περισσότερο από 2%, ενώ οι μετοχές της εταιρείας χάλυβα Nippon έχαναν περίπου 4%.

Στο άνοιγμα το χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,5%, του Παρισιού 1,1% και της Φρανκφούρτης 1,3%.

Στη Νότια Κορέα οι μετοχές του κολοσσού παραγωγής χάλυβα Posco οι μετοχές έπεσαν κατά 3,5%, ενώ στην Κίνα οι επενδυτές επέδειξαν ψυχραιμία.

Τέλος, στην Αυστραλία ο δείκτης έχανε 1% με τις μετοχές της μεγάλης εταιρείας BHP Billiton να πέφτουν περισσότερο από 1,5%.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα