Άγχος και ανασφάλεια του νέου οδηγού: Τι να προσέξεις πριν οδηγήσεις;

Είμαι καινούργια οδηγός, το είχα αφήσει για 10 χρόνια και τώρα κάνω ξανά μαθήματα αγόρασα και το δικό μου αμάξι, αλλά νιώθω μια ανασφάλεια. Τι να κάνω γι’ αυτά; Με φοβίζει το πώς θα στρέψω στα στενά και πολλές φορές ενώ είμαι σε μια λωρίδα, ξαφνικά φεύγω απ τη λωρίδα μου…

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατ’ αρχήν οφείλω να σε συγχαρώ για την απόφαση σου να οδηγήσεις ξανά μετά από δέκα χρόνια. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο βήμα που απαιτεί θάρρος και αυτοπεποίθηση που όπως αντιλαμβάνομαι διαθέτεις. Επίσης, θεωρώ πολύ σωστή κίνηση να κάνεις μαθήματα οδήγησης προκειμένου να επαναπιστοποιηθούν οι γνώσεις και οι ικανότητές σου.

Όσον αφορά τον προβληματισμό σου, αισθάνομαι ότι κάθε ευσυνείδητος οδηγός με μικρή εμπειρία θα έκανε ανάλογες με τις δικές σου σκέψεις. Με άλλα λόγια, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως ακούγεται λογικός ο προβληματισμός σου ο οποίος πιστεύω πως θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά όσο θα αυξάνεται ο χρόνος που θα αφιερώνεις στην οδήγηση και επομένως η οδική σου εμπειρία.

Το μόνο που θα πρότεινα να παρατηρήσεις-προσέξεις είναι να μην μεταλλαχθεί η έλλειψη εμπειρίας σε καταστροφικές σκέψεις και πανικό καθώς και η φυσιολογική ανησυχία (οδηγώντας) σε άγχος. Κατά τα άλλα θεωρώ πως μικρά λάθη έχουμε κάνει όλοι και η ευσυνειδησία να μάθουμε για να γίνουμε καλύτεροι μας βελτίωσε.

Ευσυνειδησία, αυτοπεποίθηση και μια στάση χαλαρής εγρήγορσης πιστεύω πως θα σε βοηθήσουν να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερη οδηγός. Καλή συνέχεια…

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε κι αυτό:

Πώς θα ξεπεράσω τη φοβία της οδήγησης;

Σχετικά άρθρα