Απαλλάξου από το άγχος των θερμίδων!

Κάθε μέρα κατακλυζόμαστε από ένα σωρό αριθμούς… Πόσο χρονών είσαι; Τι ώρα είναι; Πόσο έχει ο μήνας σήμερα; Ειδικά στον τομέα της διατροφής οι αριθμοί θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν την τιμητική τους αφού το μόνιμο άγχος και απορία όλων είναι… «πόσες θερμίδες έχει….» το οποιοδήποτε τρόφιμο και υγρό ρόφημα υπάρχει γύρω μας.

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Όλοι καθημερινά αναλώνονται να αναζητούν τη θερμιδική αξία των τροφίμων μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε αριθμομηχανές και του διαιτολόγους σε «θερμιδομετρητές».

Μήπως όμως τελικά με αυτό τον τρόπο χάνουμε πολύτιμο χρόνο και φαιά ουσία;

Σίγουρα, οι θερμίδες είναι καίριο κομμάτι στον έλεγχο του ενεργειακού ισοζυγίου, που εξετάζει το πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε μέσα στην ημέρα και πόσες θερμίδες «καίμε», και τελικά επηρεάζει την πορεία του βάρους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό….

Αναζητώντας μόνο τις θερμίδες στα τρόφιμα είναι σα να κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Τα τρόφιμα δεν είναι μόνο θερμίδες, η ταυτότητα ενός τροφίμου διαμορφώνεται και από τα θρεπτικά συστατικά που το απαρτίζουν.

Για παράδειγμα, καταναλώνοντας τρόφιμα ολικής άλεσης προσλαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες οι οποίες έχουν την ιδιαιτερότητα ότι παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι τρόπον τινά σας «εμποδίζουν» από την άμεση κατανάλωση άλλων τροφίμων, δηλαδή σας γλυτώνουν κάποιες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Για του λόγου το αληθές, αν συγκρίνουμε τα απλά δημητριακά πρωινού και τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης κοιτώντας τις ετικέτες τροφίμων θα διαπιστώσουμε ότι θερμιδικά αυτά τα 2 τρόφιμα είναι σχεδόν το ίδιο. Σαν ποιότητα τροφίμου όμως είναι η μέρα με τη νύχτα καθώς τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης:

Αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην ομαλή πεπτική λειτουργία, στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων όπως καρκίνο του παχέος εντέρου.

Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Και αυτό γιατί στα δημητριακά ολικής άλεσης παραμένει ο φλοιός του κόκκου του σιταριού που συγκρατεί όλα τα παραπάνω συστατικά.

Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο που βοηθούν για μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και θωράκιση του ανοσοποιητικού. Λόγω των διαφόρων προϊόντων που παράγονται από δημητριακά ολικής άλεσης όπως το μαύρο ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης κτλ, φαίνεται ότι αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μη αιμικού σιδήρου καθώς καταναλώνονται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.

Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν στα γεύματά τους δημητριακά ολικής άλεσης σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν απλά δημητριακά, φτωχά σε φυτικές ίνες, είχαν καλύτερους δείκτες υγείας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν το κριτήριό μας για την επιλογή των τροφίμων ήταν μόνο οι θερμίδες τότε θα είχαμε ήδη υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της διατροφής μας και θα είχαμε χάσει ένα μεγάλος μέρος των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητο να προσλαμβάνουμε για το ευ ζην!

Άλλωστε, όταν μιλάμε για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι τίποτα άσπρο-μαύρο, υπάρχει μια τεράστια γκρι ζώνη που πρέπει να υπολογίζουμε.

Δηλαδή, όταν ένα τρόφιμο έχει για παράδειγμα 150 θερμίδες, δε σημαίνει ότι θα απορροφηθούν και οι 150 από το σώμα μας. Οπότε δεν μπορείτε ποτέ να είστε 100% σίγουροι τι γίνεται θερμιδικά… μέσα σας!

Αφιερώστε λοιπόν περισσότερο χρόνο στη δράση ώστε να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής γενικότερα, παρά να ψάχνετε πόσες ακριβώς θερμίδες έχει κάθε τρόφιμο και να το κρίνετε μόνο με βάση αυτό!

Πηγή: nutrimed.gr

Σχετικά άρθρα