Τα πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία των Oscar για τις “πρωτιές” τους- Οι αξέχαστες στιγμές, οι γκάφες και η φετινή διοργάνωση (video)

Η αναμονή θα λάβει τέλος αφού η 90η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας(ώρα Ελλάδας). Ακόμα μία φορά περιμένουμε με αγωνία να δούμε την φαντασμαγορική βραδιά με τις λαμπερές εμφανίσεις και φυσικά τους νικητές του πολυπόθητου αγαλματίδιου.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που δεν αρκούνται στις απλές προβλέψεις αλλά τζογάρουν τα χρήματά τους στα στοιχήματα που κυκλοφορούν για τα Oscar. Παρά το γεγονός ότι είναι απαγορευμένα δεδομένου ότι οι νικητές έχουν από πριν αποφασιστεί πολύς είναι ο κόσμος που δεν πτοείται και ρισκάρει.

oscar

Η ατμόσφαιρα στη φετινή απονομή βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα είναι φορτισμένη από τις αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έκανε ο Γουάινστιν. Θέλοντας να καυτηριάσει το συγκεκριμένο θέμα ο καλλιτέχνης του δρόμου Plastic Jesus μαζί με τον Joshua “Ginger” Monroe τοποθέτησαν σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο όπου θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων ένα γλυπτό με τίτλο «Casting Couch». Το εν λόγω έργο αναπαριστά τον παραγωγό Γουάινστιν καθισμένο σ’ έναν καναπέ φορώντας μία ρόμπα και κρατώντας ένα αγαλματίδιο των Όσκαρ.

Αντιγράφοντας την ταινία «Three Billboards» (Τρεις Πινακίδες), στην οποία η μητέρα μίας βιασμένης και δολοφονημένης κοπέλας προσπαθώντας να αφυπνίσει την αστυνομία βάζει οργισμένα μηνύματα σε τρεις πινακίδες της πόλη, ο Plastic Jesus γράφει σε πινακίδες που βρίσκονται κοντά στον χώρο απονομής των Oscar:

 

«Και το Όσκαρ για τον μεγαλύτερο παιδόφιλο πηγαίνει…»

«Όλοι ξέραμε, κι ακόμα καμία σύλληψη»

«Πες ονόματα πάνω στη σκηνή ή βγάλε τον σκασμό!»

 

Φυσικά δεν θα λείπουν και τα δώρα προς τους νικητές των Όσκαρ αφού θα κερδίσουν από συνεδρίες για να αντιμετωπίσουν τις φοβίες τους μέχρι μία νύχτα σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

Για ακόμα μία φορά θα παρευρίσκονται στη βραδιά των Όσκαρ οι Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Νταναγουέι παρά το γεγονός ότι πέρυσι ανακοίνωσαν λανθασμένα ότι το «La la land» παίρνει το βραβείο καλύτερης ταινίας αντί για το «Moonlight». Δεδομένου ότι η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για τους φακέλους στα Oscar πήρε όλη την ευθύνη, φέτος θα τους δούμε να παρουσιάζουν το βραβείο Καλύτερης φωτογραφίας.

Ενενήντα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη τελετή απονομής των Όσκαρ και όπως είναι φυσικό μέσα σε αυτή τη μεγάλη πορεία υπάρχουν στιγμές που έχουν ξεχωρίσει. Πάμε να δούμε κάποιες πρωτιές στην ιστορία της διοργάνωσης που έμειναν στην ιστορία.

oscar

Κάποιες στιγμές των Oscar που έχουν μείνει αξέχαστες

1929 Στις 16 Μαΐου 1929 πραγματοποιείται η πρώτη τελετή απονομής των Όσκαρ στο ξενοδοχείο Ρούζβελτ στο Hollywood με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Ντάγκλας Φέρμπανκς τον πρεσβύτερο. Είναι η μοναδική φορά που μια ταινία του βωβού κινηματογράφου κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, με το βραβείο να πηγαίνει σε ένα ρομάντσο που διαδραματίζεται την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «Wings».

1939 Η ακαδημία αρχίζει επίσημα να χρησιμοποιεί το προσωνύμιο «Όσκαρ» για τα βραβεία της. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο λαϊκός μύθος για την προέλευση του ονόματος λέει πως η βιβλιοθηκονόμος της ακαδημίας Μάργκαρετ Χέρικ είχε πει πως το αγαλματίδιο έμοιαζε με τον θείο της, Όσκαρ.

hatti-mcdaniel
1940 Η Χάτι ΜακΝτάνιελ γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός η οποία κερδίζει βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Της ζητούν να καθήσει σε ξεχωριστό τραπέζι (για μαύρους) κατά την τελετή. Θα περάσουν 51 χρόνια προτού άλλη μια μαύρη ηθοποιός πάρει βραβείο Όσκαρ, η Γούπι Γκόλντμπεργκ για το «Ghost» («Αόρατος Εραστής»).

1953 Η τελετή απονομής των Όσκαρ μεταδίδεται από την τηλεόραση για πρώτη φορά. Ο οικοδεσπότης Μπομπ Χόουπ σημειώνει το γεγονός λέγοντας: «Δεν είναι συναρπαστικό να ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς τους λαμπρούς σταρ θα είναι στα σπίτια μας απόψε; Σε όλη την Αμερική νοικοκυρές γυρνάνε και λένε στους άνδρες τους: «Βάλε το πουκάμισό σου, έρχεται η Τζόαν Κρόφορντ».

sidney-poitier
1963 Ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κερδίζει βραβείο Όσκαρ, με την ταινία «Lilies of the Field».

1968 Η τελετή απονομής των Όσκαρ αναβάλλεται για δύο ημέρες λόγω της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 4 Απριλίου.

hepburn-streisand
1969 Για πρώτη φορά δύο γυναίκες κερδίζουν το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου. Η Κάθριν Χέπμπορν για το «Λιοντάρι του χειμώνα» και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ για το «Ένα αστείο κορίτσι». Η Χέπμπορν δεν παρίσταται στην τελετή.

1973 Ο Μάρλον Μπράντο κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε στον «Νονό», αλλά μποϊκοτάρει την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Η ακτιβίστρια, Σατσίν Λιτλφέδερ, ανεβαίνει στη σκηνή με παραδοσιακό φόρεμα των Απάτσι στη θέση του Μπράντο αλλά αρνείται να παραλάβει το αγαλματίδιο.

halle-berry

2002 Η Χάλι Μπέρι γίνεται η πρώτη, και μέχρι σήμερα η μοναδική, μαύρη που παίρνει βραβείο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, το οποίο αφιερώνει σε όλες τις «ανώνυμες, απλές έγχρωμες γυναίκες που τώρα έχουν μια ευκαιρία επειδή αυτή η πόρτα άνοιξε».

2003 «Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά» παίρνει τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία των Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο σε κάθε κατηγορία για την οποία η ταινία ήταν υποψήφια. Είναι η τρίτη ταινία μέχρι σήμερα που έχει αποσπάσει 11 βραβεία, μαζί με τον «Τιτανικό» το 1997 και τον «Μπεν Χουρ» το 1959.

roman-polanski

2003 Ο Ρομάν Πολάνσκι κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του για το Ολοκαύτωμα «Ο Πιανίστας», αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες για την τελετή επειδή διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταδίκη του για βιασμό ανήλικης το 1977. Το κοινό αποκρίνεται χειροκροτώντας όρθιο.

kathryn-bigelow

2007 Η Κάθριν Μπίγκελοου γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ για την ταινία «The Hurt Locker».

2013 Η Τζένιφερ Λόρενς σκοντάφτει και πέφτει καθώς πηγαίνει για να παραλάβει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας». Καταχειροκροτείται από ένα ακροατήριο που στέκεται όρθιο και εκείνη σχολιάζει αστειευόμενη «είσαστε όλοι όρθιοι μόνο και μόνο επειδή έπεσα και αυτό ήταν στενάχωρο».

2016 Για δεύτερη φορά στη σειρά, και οι 20 υποψήφιοι ηθοποιοί για τα Όσκαρ είναι λευκοί, προκαλώντας επικρίσεις και ένα κίνημα διαμαρτυρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #OscarsSoWhite. Σε απάντηση, η Ακαδημία ανακοινώνει τα σχέδιά της να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών μελών της καθώς και των μελών της που προέρχονται από μειονότητες.

2017 Το «Moonlight» γίνεται η πρώτη ταινία με εξ ολοκλήρου μαύρους ηθοποιούς που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ωστόσο, εξαιτίας ενός λάθους στα παρασκήνια με τον φάκελο που περιέχει τον τίτλο της ταινίας που κερδίζει το Όσκαρ, ο παρουσιαστής Γουόρεν Μπίτι ανακοινώνει κατά λάθος ότι το βραβείο παίρνει το μιούζικαλ «La La Land». Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα σύγχυσης και αμηχανίας, ο βετεράνος ηθοποιός επανορθώνει την πρωτοφανή γκάφα που σημάδεψε την 89η τελετή απονομής.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα