Τσίπρας: «Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να τελειώσει με απόδοση ευθυνών» (Βίντεο)

«Η Ελλάδα της ύφεσης, επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η ανεργία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «σε τρία χρόνια, υποχώρησε κατά 7% και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Διαμορφώνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Για την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα μας  ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε  ότι «η Ελλάδα σήμερα, είναι μια χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα & τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους, αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού και με ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών. Για αυτό και οι επενδυτές επιβραβεύουν την ελληνική προσπάθεια ακόμη και όταν η συγκυρία στις αγορές δεν είναι και πολύ ευνοϊκή.

«Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: Τhe next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη«.

Στα μέτωπα του «brain drain» και της ανεργίας των νέων, είπε ότι «προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία».

Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειάς μας, δηλαδή στο σημείο που είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η δίκαιη ανάπτυξη είναι η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε» επεσήμανε.

«Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τη διαπλοκή των συμφερόντων, την πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν. Αλλά και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων δώσαμε κρίσιμες εξετάσεις».

Αναφερόμενος στην κρίση τόνισε ότι «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά».

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν», τόνισε και πρόσθεσε  ότι «αυτό  είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει».

«Δεν επιχειρούμε», είπε, «να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την ανάκτηση της αυτονομίας μας, στον καθορισμό της οικονομικής μας πολιτικής» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης προσπάθειας.Μιας προσπάθειας που αποτελεί την παρακαταθήκη της πρώτης κυβερνητικής περιόδου που προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον».

Τόνισε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ΕΕ», για να υπογραμμίσει ότι «εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του ‘κεφαλαιακού αποθέματος’». «Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι υπάρχουν άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Για να υπογραμμίσει: «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας».

Πρόσθεσε δε, ότι «η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Σχετικά άρθρα