Πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης στην Ελλάδα

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έδωσαν οι θεσμοί κατά τη διάρκεια του Εuroworking Group, ανοίγοντας τη διαδικασία για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.

Στην έκθεση συμμόρφωσης που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή» και η οποία εστάλη χθες το πρωί στα μέλη του Euroworking Group, αναφέρεται πως «οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν όλα τα προαπαιτούμενα του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτούντο για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».

Συγχρόνως, τονίζεται ότι και τα δύο προαπαιτούμενα που παρέμεναν εκκρεμή, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θεωρούνται ολοκληρωμένα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει την κατασκευή υψηλών κτιρίων αλλά ορίζει και τον τρόπο διαχείρισης μελλοντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, είναι πλέον υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για το δεύτερο και πιο δύσκολο προαπαιτούμενο, αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η έκθεση συμμόρφωσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αρκετή πρόοδος έχει γίνει, επιτρέποντας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να το αξιολογήσουν ολοκληρωμένο».

Ειδικότερα, αναφέρεται πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε επιτρέπει να γίνονται σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικά, ενώ η ροή των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί, καθώς «και η γεωγραφική κάλυψη σε μια σειρά από περιφέρειες στην Ελλάδα έχει επεκταθεί τις περασμένες εβδομάδες». Η έκθεση αναφέρει ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και τον αριθμό των πλειστηριασμών και τη γεωγραφική τους κάλυψη από κοντά για να βεβαιωθούν ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogorup Mάριο Σεντένο χθες. «Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης ύψους 5,7 δισ. κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα, καθώς χρειάζεται το πράσινο φως από σειρά εθνικών κοινοβουλίων. Ενα από αυτά, το γερμανικό, θα συστήσει την αρμόδια επιτροπή στις 14 Μαρτίου, όποτε και πρακτικά η εκταμίευση δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η εκταμίευση θα γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

«Έχουμε εισέλθει τώρα στον τελικό γύρο του ελληνικού προγράμματος», είπε ο κ. Σεντένο. «Η τέταρτη και η τελική αξιολόγηση ξεκινάει και μαζί της και η τεχνική προετοιμασία για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη νέα εκταμίευση για την Ελλάδα ποσού αναγκαίου για να καλύψει τις ανάγκες της σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους της, καθώς και ένα ποσό που θα τη βοηθήσει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της αλλά και να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι ρευστότητας”», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση συμμόρφωσης.

Στο χθεσινό EuroWorking Group συζητήθηκε και η ελάφρυνση του χρέους. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι «η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».

Σχετικά άρθρα