Ίδρυση ινστιτούτου από το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο

Την ίδρυση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης ανακοίνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου για την απασχόληση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το νέο Ινστιτούτο, υπό την ηγεσία του τέως Προέδρου του Επιμελητηρίου Γιάννου Γραμματίδη, συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πιο αξιοκρατική, διαφανή και αειφόρο πορεία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Το Ινστιτούτο, που θα λειτουργεί σαν μια δεξαμενή σκέψης, θα προτείνει σχέδια πολιτικών που θα οδηγούν σε αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, περισσότερη απασχόληση και σε μια πιο συνεργατική προσέγγιση για την διαμόρφωση λύσεων.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο επικεντρώνεται στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με πρακτικές προσεγγίσεις ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών.

Στρατηγικό στοιχείο του Ινστιτούτου Πολιτικής είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου, δηλαδή ενός συνόλου στόχων, αποδεκτών από τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πού θα αντιπροσωπεύουν μια βασική συναίνεση ως προς τις θεμελιώδεις ανάγκες στην Ελλάδα: οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία απασχόλησης, επιχειρηματικότητα, άμεσες ξένες επενδύσεις, ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα, μείωση της αδήλωτης εργασίας και βελτίωση της δημόσιας διακυβέρνησης.

Το Ινστιτούτο Πολιτικής θα επικεντρωθεί ειδικότερα στην καταγραφή, συμπλήρωση και βελτίωση των μεταρρυθμίσεων – τόσο εκείνων που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας όσο και όλων των άλλων – στον σχεδιασμό, πρόταση και υποστήριξη ολοκληρωμένων πολιτικών, στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μέσα από διάλογο, σε λευκές βίβλους, άρθρα κι εκδηλώσεις, βασισμένο στην εμπειρία των μελών των Επιτροπών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ακαδημαϊκών, ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανισμών και επιχειρηματικών κι εμπορικών ενώσεων. Παράλληλα, θα συνεισφέρει στην ενημέρωση των πολιτών πάνω στην ανάγκη και στην ανάλυση των διαρθρωτικών αλλαγών πού θα οδηγήσουν στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: “Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης. Πρόθεση και στόχος μας είναι να πυροδοτήσουμε την αλλαγή νοοτροπίας και να βοηθήσουμε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Με την σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρηματικών φορέων, ευελπιστούμε ότι το Ινστιτούτο θα δώσει το έναυσμα για τις απαιτούμενες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα