Εκλογές στην Ιταλία: Ποια κόμματα διεκδικούν την ψήφο και τα σενάρια για κυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στην Ιταλία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Ευρώπης, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην πορεία της Ένωσης η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα μηνύματα πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς στη γειτονική χώρα διαπιστώνεται ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, κλίμα έντονης αβεβαιότητας και κοινωνική κρίση, ενώ από τις κάλπες ενδέχεται να προκύψει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία για κανένα κόμμα, και με ενισχυμένα τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στον Κεντροδεξιό Συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εντάσσει στους κόλπους του ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις, ενώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναδειχτεί πρωθυπουργός λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν τη 2η θέση στο ευρωσκεπτιστικό «Κίνημα των 5 Αστέρων», ενώ την 3η στον συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, αδιευκρίνιστος παράγοντας είναι ο πολύ υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων, αλλά και το ποσοστό της αποχής.

Τα μετεκλογικά σενάρια πάντως, δεν αποκλείουν ακόμη και μεγάλο συνασπισμό κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, με βάση το γερμανικό πρότυπο, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι κάλπες κλείνουν στις 11 το βράδυ, οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, ενώ να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, βάσει του οποίου τα 2/3 των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το 1/3 με πλειοψηφικό σύστημα.

Στις κάλπες πάνε πάνω από 46 εκατομμύρια Ιταλοί για να εκλέξουν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή «ημέρα της σιωπής» του Σαββάτου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια, με μια μόνον κλίμακα, στο 23%.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων, επίσης, αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και με τους υποψήφιους υπουργούς που οι «πεντάστεροι» παρουσίασαν την Πέμπτη.

Μεγάλο μέρος, τέλος, των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα