Ανοιχτός «πόλεμος» κυβέρνησης – Στουρνάρα

Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου με διαφορά μιας ημέρας ο πρωθυπουργός και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Αφορμή και πάλι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, υπέρ της οποίας τάσσεται ο κ. Στουρνάρας και στην οποία αντιτίθεται η κυβέρνηση με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την ομιλία του, το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός, θέλησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να βάλει τέλος στη συζήτηση περί ανάγκης της χώρας για μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μετά από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» τον κ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για «επιμονή από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας, αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

«Λυπάμαι για τη χώρα»

Την επομένη, κατά την ομιλία του, ο κεντρικός τραπεζίτης παρουσιάστηκε αμετακίνητος από τη θέση του ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης», διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού και στη συνέχεια σε μια προσπάθεια να καταρρίψει εντελώς το αφήγημα της κυβέρνησης, τόνισε ότι η χώρα θα παραμείνει σε «ισχυρή εποπτεία» έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους, το οποίο σημαίνει ότι θα διαρκέσει «πολύ καιρό», κάτι που ο κ. Στουρνάρας δεν θεωρεί κακό.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για την υπόθεση Novartis, αφού το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία που βρίσκεται υπό διερεύνηση από την προανακριτική επιτροπή, λέγοντας πως «επιχειρείται ο υποβιβασμός της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητή της» πράγμα που είναι «λάθος» και πως «λυπάται πολύ για τη χώρα».

Παππάς: «Να λυπάται που όταν ήταν υπουργός χάθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας»

«Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας», είπε αρχικά ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Θα σας έλεγα, επίσης, ότι είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη δικαιοσύνη. Αυτά τα δύο πράγματα δεν νομίζω ότι μπορούν να συμβιβάζονται και ο καθένας θα πρέπει να το διπλοσκεφτεί. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν ο καθένας από εμάς από το πόστο στο οποίο βρίσκεται καθόταν και κοίταζε τη δουλειά του και το δικό του “χαρτοφυλάκιο” », τόνισε ο κ. Παππάς στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

Με πληροφορίες από cnn.gr και koutipandoras.gr

Σχετικά άρθρα