Η Μελίνα ρωτά

Οι φλέβες στο μέτωπο του άντρα μου διογκώνονται μετά από εργασία. Πρέπει να ανησυχώ;

H ερώτησή μου αφορά στον σύζυγό μου… Μετά από εργασία, όχι πάντα διογκώνονται δύο φλέβες στο μέτωπο, δεξιά και αριστερά και δεν επανέρχονται…Μπορεί να περάσουν και μέρες και να είναι σε αυτή την κατάσταση. Είναι ανησυχητικό; Με τι σχετίζεται; Θεωρείτε ότι θα πρέπεινα απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό;

Στα ερωτήματά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά από σωματική καταπόνηση, και ειδικά σε στάση όπου το κεφάλι συμφορίζεται επειδή είναι αρκετά σκυμμένο, είναι λογικό να παρατηρείται διόγκωση των κροταφικών φλεβών της κεφαλής, όπως και άλλων φλεβών του σώματος, καθώς το αίμα παροχετεύεται από περιοχές που δέχθηκαν αυξημένη αιμάτωση κατά την δραστηριότητα. Σταδιακά το σώμα επιστρέφει σε κατάσταση ηρεμίας και οι φλέβες παύουν να δείχνουν διογκωμένες. Αν όμως συνυπάρχει συναισθηματική φόρτιση ή επαναλαμβάνεται τακτικά η εν λόγω χειρωνακτική εργασία μπορεί να καθυστερήσει αυτή η επαναφορά.  Επίσης το φαινόμενο που περιγράφετε δεν εμπνέει ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας, αν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως διόγκωση των σφαγιτίδων φλεβών του τραχήλου όταν ο σύζυγος σας βρίσκετε σε καθιστή  ή ελαφρώς ανακεκλιμένη θέση, ή οιδήματα στα κάτω άκρα που αφήνουν εντύπωμα μετά από πίεση: στοιχεία που συνηγορούν υπέρ καρδιοπάθειας. Όπως και να έχει αν επιμένει αυτή φλεβική διόγκωση για αρκετό διάστημα καλό θα ήταν να ελεγχθεί από έναν παθολόγο ή γενικό ιατρό για να αποκλείστει οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση. Σημειωτέον υπάρχει το ενδεχόμενο αντί για τις φλέβες τελικά να διογκώνονται οι κροταφικές αρτηρίες οπότε θα πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση της κροταφικής αρτηρίτιδας από τον ιατρό σας μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού και διενέργεια κλινικής εξέτασης.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X