Το άγχος της αποτυχίας: Πώς να το διαχειριστώ;

Είμαι Μαθήτρια Λυκείου και  τον τελευταίο καιρό νιώθω ότι  έχω χάσει των εαυτό μου. Έχω υπερβολικό άγχος, μια μόνιμη μελαγχολία, βουλιμία και δεν  θέλω να έχω επικοινωνία με κανέναν ούτε να βγαίνω έξω και να συναντώ την παρέα μου. Έχω αρχίσει να χάνω το εαυτό μου. Είμαι καλή μαθήτρια αλλά μια αναποδιά στους βαθμούς με έριξε πολύ ψυχολογικά. Παρ’ όλα αυτά νιώθω ότι με πνίγουν όλοι, δεν θέλω να βλέπω κανέναν…

Ακόμα, πιστεύω πως με βαραίνουν τα φροντιστήρια και δεν αφιερώνω αρκετό χρόνο  στα μαθήματα που πραγματικά θέλω.  Άλλες φορές πάλι νιώθω ότι θα αποτύχω και δεν θα καταφέρω τίποτα στην ζωή μου … Δεν ξέρω τι συμβαίνει…  Νιώθω πως έχω κάποια συμπτώματα κατάθλιψης μπορείτε να μου προτείνετε κάτι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Μήπως η πρόσκαιρη «αποτυχία» σου ξύπνησε μέσα σου ότι πασχίζεις να τα καταφέρεις σε κάτι που δεν σε ενδιαφέρει καν;

Δεν είμαι σε θέση, μέσω μηνύματος να σου κάνω διάγνωση και θα σου πρότεινα κι εσένα να αποφύγεις το να βάλεις ταμπέλα μόνη σου γιατί και αυτό από μόνο του μπορεί να σε προκαταβάλει να συμπεριφέρεσαι ανάλογα με την διάγνωση που σου όρισες. Καλύτερα αυτό να το κρίνει κάποιος ειδικός όταν θα σου έχει κάνει κλινική συνέντευξη.

Σε σχέση με τα συμπτώματα που περιγράφεις, καλό είναι να αναλογιστείς τι πραγματικά σε έχει φέρει σε αυτή τη κατάσταση. Μια περίοδος κακής επίδοσης δεν είναι αρκετή να δημιουργήσει αυτή την έντονη συναισθηματική αντίδραση. Τα συναισθήματά μας προέρχονται από εσωτερικές μας αναζητήσεις και πληγές και όχι από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. άλλους ανθρώπους ή περιστατικά).

Επομένως, μήπως η αξία σου είναι συνυφασμένη με την ακαδημαϊκή σου επίδοση; Αν ναι, το πρόβλημα έγκειται στο ότι αγαπάς τον εαυτό σου (και τον θεωρείς αποδεκτό) μόνο όταν είσαι τέλεια (ακαδημαϊκά στην προκειμένη περίπτωση) – δηλαδή μόνο υπό όρους. Αν όντως αυτό συμβαίνει, ποτέ δεν θα είσαι πλήρως ευτυχισμένη: όταν θα τα καταφέρνεις, θα πασχίζεις για να διατηρήσεις την κορυφή και δεν θα μπορείς να γεύεσαι την επιτυχία σου, ενώ όταν δεν φτάνεις την τελειότητα που εσύ έχεις ορίσει, θα είσαι δυστυχής και τίποτα δεν θα έχει νόημα.

Επιπροσθέτως, καλό είναι να εξετάσεις τους λόγους για τους οποίους σε βαραίνουν τα πάντα γύρω σου. Υπάρχει περίπτωση οι επιλογές σου να μην αντικατοπτρίζουν αυτά που πραγματικά θες; Μήπως η πρόσκαιρη «αποτυχία» σου ξύπνησε μέσα σου ότι πασχίζεις να τα καταφέρεις σε κάτι που δεν σε ενδιαφέρει καν; Μήπως αυτό σε πνίγει;

Αν συνεχίσεις να νιώθεις κατά τον τρόπο που περιγράφεις, καλό είναι να αναζητήσεις την βοήθεια ειδικού για να σε βοηθήσει να βρεις τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στην συγκεκριμένη κατάσταση και να σε καθοδηγήσει στο να βρεις το προσωπικό σου μονοπάτι.

Σου εύχομαι κάθε καλό!

Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
PgCert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας
website: http://www.normavitae.com​
e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα