Ρουμανία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ράντου Βασίλε πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 71 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Εθνικού Κόμματος Αγροτών, Αουρέλιαν Παβελέσκου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδινε μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο Ράντου Βασίλε γεννήθηκε στο Σιμπίου το 1942 και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές και Νομισματικές Πολιτικές.

Ήταν μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Εθνικού Κόμματος Αγροτών από το 1990 έως το Δεκέμβριο του 1999, όταν διαγράφηκε από το κόμμα. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου και γενικός γραμματέας του κόμματος.

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ρουμανίας από τον Απρίλιο του 1998 έως το Δεκέμβριο του 1999, όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας, Εμίλ Κονσταντινέσκου προώθησε την απομάκρυνσή του μετά την παραίτηση πέντε υπουργών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το 2000 διετέλεσε για ένα χρόνο πρόεδρος του Ρουμανικού Λαϊκού Κόμματος. Είχε δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα και μελέτες ιστορίας, οικονομικής ιστορίας, ιστορικής δημογραφίας και οικονομικών, αλλά και λογοτεχνικά έργα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Ράντου Βασίλε τονίζοντας ότι ήταν ένας καλός πρωθυπουργός σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα.

“Ήταν πρωθυπουργός σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όταν μελετούσαμε το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών, αλλά παρόλα αυτά βρήκε τους πόρους και την ευφυΐα να πει “ναι

Σχετικά άρθρα