Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία

Το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία δεν έδωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα ή συμμαχία κομμάτων για να κυβερνήσει τη χώρα με τον ακροδεξιό Σαλβίνι και τον «Πεντάστερο» Ντι Μάιο να θέλουν να κυβερνήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση μαζί.

Οι κάλπες έφεραν στο φως μια διχασμένη κοινωνία, παρασυρμένη από τα λαϊκιστικά συνθήματα και βαθιά επηρεασμένη από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό. Ανέδειξαν πρώτο κόμμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (32,6%) ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη είναι η συμμαχία της δεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια» με την άκρα δεξιά «Λέγκα» και σύμμαχοί της (37%).

Βαριά ήττα υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα (19%) με τον Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί. Βαρύτατη ήττα υπέστη και το κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι (3,2%).

Ακροδεξιά στροφή

Το κύριο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης, που υπογράμμισαν αμέσως όλοι οι παρατηρητές, είναι ότι στο συντηρητικό και βαθιά δεξιό στρατόπεδο κουμάντο πλέον δεν κάνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά ο Ματέο Σαλβίνι.

H Φόρτσα Ιτάλια έπεσε στο 14,4%, ενώ η Λέγκα πέτυχε το ποσοστό-ρεκόρ 17,6%. Οι πρώτες συνέπειες είναι σαφέστατες. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της παράταξης δεν είναι πλέον ο Αντόνιο Ταγιάνι (που θα είναι ευτυχής, μάλλον, να παραμείνει στις Βρυξέλλες), αλλά ο ίδιος ο Σαλβίνι. Και ο Σίλβιο δεν θα μπορέσει να έχει τον ρόλο του ισχυρού «σκηνοθέτη», που είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη.

Οι «Πεντάστεροι»

Τα Πέντε Αστέρια μιλούν για θρίαμβο. Και δεν μπορεί κανείς να τους διαψεύσει, από τη στιγμή που -παρά τον νέο εκλογικό νόμο που είχε ψηφιστεί για να τους κλείσει τον δρόμο- κατάφεραν να τριπλασιάσουν βουλευτές και γερουσιαστές.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι «ξεκινά μια νέα εποχή για την ιταλική Αβασίλευτη Δημοκρατία» και ότι «θα γίνει διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Στους ψηφοφόρους του κινήματος Πέντε Αστέρων, αναφέρθηκε ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου.

Η επόμενη ημέρα

Με δεδομένο πως δεν προκύπτει σαφής πλειοψηφία όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει μια δύσκολη πορεία με επίπονες διαπραγματεύσεις, προκειμένου μια κυβέρνηση να μπορέσει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Δηλαδή, η διαμόρφωση κυβέρνησης μπορεί να πάρει εβδομάδες διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένας συνασπισμός κομμάτων που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό, οι Ιταλοί θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένα «καθαρό» αποτέλεσμα που θα παρέχει εγγυήσεις για την επόμενη κυβέρνησης της χώρας.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά οι εκλογές διεξήχθησαν με το νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο τα δυο τρίτα των βουλευτών (συνολικά 618) και γερουσιαστών (συνολικά 309) εκλέγονται με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα