Πώς ξεπερνάς τον φόβο μετά από μια διάρρηξη στο σπίτι σου;

Μένω μονή σπίτι μου και το αγόρι μου δουλεύει βράδυ. Μια φορά, πήγε να μπει κάποιος σπίτι μας. Το περιστατικό συνέβη πριν 1 μήνα περίπου. Ήμουν μονή μου στο σπίτι λόγω που ο αρραβωνιαστικός μου δουλεύει νύχτα… Ο κλέφτης προσπάθησε να μπει, αλλά πήρα κατευθείαν τηλέφωνο την αστυνομία και μέχρι να έρθει, φώναζα και έφυγε.

Από τότε, όταν μένω μόνη μου, φοβάμαι και δεν ξέρω τι να κάνω. Μόνο σύρτη βάλαμε εξτρά, αλλά δεν νιώθω κάποια ασφάλεια και δυστυχώς λόγου οικονομικού δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Φοβάμαι πολύ, δεν κοιμάμαι καθόλου και νιώθω ανασφάλεια στο σπίτι μου. Δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσω. Ζω με τον φόβο μην μπει κάποιος στο σπίτι, είναι και μονοκατοικία και είναι στην Αθήνα που είναι συχνά φαινόμενα αυτά. Είμαι σε απόγνωση.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Είναι σίγουρα σκληρό και ψυχικά επιβαρυντικό αυτό που ζήσατε. Δεν αμφιβάλω ότι ακόμα και μέχρι σήμερα σας έρχονται οι εικόνες στο μυαλό, ειδικά το βράδυ που μένετε μόνη σας στο σπίτι. Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε τρομαγμένη και κάθε νύχτα να φοβάστε ότι μπορεί να ξανασυμβεί.

Ας σταθούμε όμως στα θετικά της ιστορίας, τα οποία δυστυχώς έχουν εγκαταλείψει τελείως την σκέψη σας. Ο διαρρήκτης δεν κατάφερε να μπει στο σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι αφενός το σπίτι σας είναι πιο ασφαλές απ’ ό,τι πιστεύετε και αφετέρου η δύναμη της φωνής σας και η άμεση αντίδρασή σας κατάφεραν να τον διώξουν. Το γεγονός ότι έχετε λάβει και ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας στο σπίτι, σημαίνει ότι ο χώρος σας έχει γίνει ακόμα πιο ασφαλής απ’ ό,τι ήταν. Είναι αλήθεια ότι απόπειρες διάρρηξης γίνονται στην πόλη μας διαρκώς, όπως και σε κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή για εσάς είναι να εστιάσετε στα θετικά που είναι η αποτροπή του διαρρήκτη με τη σωστή και άμεση αντίδραση σας. Είστε πιο δυνατή απ’ ό,τι νομίζετε!

Όσον αφορά την ψυχολογία σας, είναι πολύ λογικό να είστε τρομαγμένη. Όμως είναι μόλις ένας μήνας που αυτό συνέβη και θα ήταν παράλογο αν είχατε ήδη επανενταχθεί χωρίς καμία ενόχληση στην καθημερινότητά σας. Είναι βέβαιο ότι το πρώτο που θα επηρεαζόταν είναι ο ύπνος σας και λόγω της φύσης του περιστατικού που έγινε νύχτα, αλλά και λόγω του ότι ο ύπνος χρειάζεται το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσει, για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί σαν λειτουργία.

Ο χρόνος είναι γιατρός. Όμως πρέπει κι εσείς να κάνετε μία προσπάθεια να βοηθήσετε το μυαλό σας να ξεχάσει αυτό το περιστατικό. Καταπιαστείτε με μία καινούρια ασχολία ή χόμπι, π.χ. χορός, γυμναστική, περπάτημα, ανάγνωση βιβλίων ή κάποιο μουσικό όργανο. Πρέπει η σκέψη σας να ξεφύγει απ’ αυτό που συνέβη και να εστιάσετε σε κάτι άλλο ευχάριστο και χαλαρωτικό. Ειδικά τη νύχτα, πριν ξαπλώσετε για ύπνο, δημιουργήστε ένα κλίμα χαλάρωσης με χαμηλό φωτισμό και ό,τι άλλο είναι αυτό που θα σας ηρεμήσει, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να μπει στη διαδικασία του ύπνου. Αν αυτό σας ο φόβος συνεχίσει να σας απασχολεί για αρκετούς μήνες και το άγχος που σας προκαλεί συνεχίζει να επηρεάζει βασικές σας λειτουργίες (π.χ. ύπνος) και δραστηριότητες της καθημερινότητας σας, τότε θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να πάρετε βοήθεια και στήριξη.

Να θυμάστε, επειδή αυτό το περιστατικό συνέβη μία φορά, δε σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

 

Διαβάστε κι αυτό:

«Έχω φοβία αφότου με έκλεψαν»: Τι φανερώνει ο φόβος μετά από ένα άσχημο γεγονός

Σχετικά άρθρα