Μέχρι την Κυριακή το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 20ό επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί έως την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές. Φέτος, εντάσσονται πλήρως οι δήμοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, με καθημερινές προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Παύλου Μελά και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη. Και φυσικά στον χώρο INVR θα γίνουν οι προβολές του νέου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με ταινίες εικονικής πραγματικότητας.

Η αίθουσα Τύπου και το γραφείο Τύπου θα βρίσκονται και φέτος στον χώρο της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης, στο Μουσείο Κινηματογράφου (Λιμάνι).

Η Ελίζ Ζαλαντό, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Δημήτρης Κερκινός, επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και υπεύθυνος Βαλκανικού προγράμματος του ΦΚΘ και η Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες, παρουσιάζουν το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ:

Ελίζ Ζαλαντό:

«Φέτος γιορτάζουμε τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Μαζί έχουμε κι ένα πολύ καλό νέο, μια προσθήκη στους χώρους μας. Με βάση τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, η Αποθήκη Γ’, ο χώρος που αγαπάμε όλοι γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ κάθε Νοέμβρη από το 1999, θα είναι κομμάτι του Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτό θα συμβεί την ίδια χρονιά που το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κλείνει τα είκοσι χρόνια του. Εκεί θα γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Η Αποθήκη Γ’ θα ενισχύσει με νέες δράσεις την ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ, την οποία εσείς και το κοινό αγκαλιάζετε ήδη πολύ θερμά, όπως κάνατε και την Πέμπτη, που ήρθατε στο Ολύμπιον, για να συζητήσουμε όλοι μαζί μέσω skype με τον Φατίχ Ακίν. Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τους επόμενους μήνες θα σας τα ανακοινώσουμε».

Ορέστης Ανδρεαδάκης:

«Τα φετινά μας τρέιλερ επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Χρήστος Χορευτής και σ’ αυτά αποτυπώνεται για πρώτη φορά επισήμως και το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ δημιούργημα του δημιουργικού γραφείου MNP. Η MNP επιμελήθηκε και τις αφίσες του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ οι οποίες είναι μια σειρά από ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις -όπως είναι άλλωστε και ολόκληρη η ζωή μας. Στη ζωή διερωτόμαστε διαρκώς: Τι συνέβη; Υπάρχει επιλογή; Είναι αργά; Θα το τολμούσες; Μήπως γνώριζαν; Υπάρχει χρόνος; Ακριβώς αυτό κάνει το ντοκιμαντέρ: θέτει ερωτήματα, και πολύ συχνά μας καλεί να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις».

 

Ταινία έναρξης:

Ταινία έναρξης του 20ου Φεστιβάλ είναι το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά που συνσκηνοθετεί με τον JR, Πρόσωπα & ιστορίες, το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Αριθμός ταινιών 20ού ΦΝΘ:

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους.

 

Διαγωνιστικό Τμήμα:

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλουμε 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι η πρώτη ή η δεύτερη δουλειά νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών. Η επιλογή τους έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου: με πυξίδα δηλαδή ένα θέμα δανεισμένο από ένα βιβλίο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το «Ζωή οδηγίες χρήσεως» του Ζορζ Περέκ. (πρωτότυπος τίτλος: La Vie mode d’ emploi, μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ύψιλον). Πρόκειται για ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οι οκτώ ξένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ οι δύο ελληνικές είναι το Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ Στο σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή».

Κριτική επιτροπή:

Ποια είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα κρίνουν τις φετινές ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος;

Ελίζ Ζαλαντό: «Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι οι Άνικα Γκούσταφσον / Annika Gustavsson (Σουηδία) – κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος, Κάρολαϊν Λιμπρέσκο / Caroline Libresco (ΗΠΑ) – programmer στο Φεστιβάλ Σάντανς, Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν / David Borenstein (ΗΠΑ, Δανία) – σκηνοθέτης, Γιαν Ρόφεκαμπ / Jan Rofecamp (Ολλανδία, Καναδάς) – sales agent και Λευτέρης Χαρίτος / Lefteris Charitos (Ελλάδα) – σκηνοθέτης».

 

Carte Blanche Σάρα Ντράιβερ:

Το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης η Σάρα Ντράιβερ θα παρουσιάσει και το τελευταίο της ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Με αφορμή αυτό, το Σάββατο 3/3 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η Σάρα Ντράιβερ θα συζητήσει με τον Ντένις Λιμ, Διευθυντή Προγράμματος του Lincoln Center, του κορυφαίου κέντρου τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

panthers-festival

Film Forward και αφιέρωμα Παραβέλ – Καστέν Τέιλορ:

Η ενότητα εγκαινιάστηκε πέρυσι και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που κινούνται στα όρια ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας παρουσιάζεται φέτος ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους δημιουργούς Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ οι οποίοι εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους. Οι δύο σκηνοθέτες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση για το «περίεργο σύμπαν» τους με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

 

Αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά:

Ένας φόρος τιμής στην θρυλική, ελληνικής καταγωγής γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, μια αεικίνητη πρωτοπόρο των εικόνων, η οποία άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά, μέσα από 10 ντοκιμαντέρ σταθμούς στη διαδρομή της.

festival-ntokimanter

Αφιέρωμα «Το ’68 πέρα από το ‘68»:

Φέτος συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας από το 1968, τη χρονιά που γέννησε επαναστάσεις, συγκρούσεις, όνειρα, απογοητεύσεις και ελπίδες. Το φεστιβάλ επιστρέφει στην κρίσιμη εκείνη χρονιά και αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο μέσα από 7 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 έως το 2017.

 

Ελληνικά ντοκιμαντέρ:

Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά άλματα. Για την υποστήριξή τους ενεργοποιούμε και πάλι- όπως και στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου- την ειδική «υπηρεσία networking» για την καθοδήγηση των Ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο και υλοποιούμε μια σειρά από άλλες ενέργειες για την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τους ξένους συναδέλφους τους».

 

Τα φετινά βραβεία του φεστιβάλ είναι:

– ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από 8.000 ευρώ.
– το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από 2.000 ευρώ.
– τα 2 Βραβεία FIPRESCI
– το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων
– τα 2 βραβεία της ΕΡΤ (3.000 ευρώ για το διαγωνιστικό και 2.000 ευρώ για ελληνική ταινία)
– τα 3 Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (για το τμήμα του VR, για πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα σκηνοθέτη και για το – πρόγραμμα της Αγοράς Docs in Progress – και τα 3 συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ)
– το Βραβείο της WWF
– το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας
– το Βραβείο της ΠΕΚΚ,
– το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών των Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– τα 4 Βραβεία Κοινού Fischer

 

Ενότητες διεθνούς προγράμματος:

Δημήτρης Κερκινός: «Το Καλειδοσκόπιο, κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ανακαλύψεις που θα δείτε πρώτοι και που επιλέξαμε ανάμεσα στις εκατοντάδες ταινίες που μας κατατέθηκαν. Το αφιέρωμα Θαυμαστός καινούριος κόσμος, που διερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα τμήμα συνυφασμένο με την ιστορία και το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς το Φεστιβάλ είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε και το κοινό του. Η ενότητα Μνήμη/ Ιστορία συνοδεύει το φεστιβάλ και το κοινό του από τη πρώτη χρονιά, ενώ το Περιβάλλον είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό τμήμα του Φεστιβάλ. Το πιο δημοφιλές τμήμα όμως στο νεανικό κοινό, είναι η Μουσική. Το Σινεμά περιλαμβάνει ταινίες που μιλούν για την ιστορία και τη δύναμη του κινηματογράφου, το Food Vs. Food παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις του φαγητού, ενώ το Docs for Kids μυεί παιδιά και εφήβους στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

festival

Πρεμιέρες:

Συνολικά φέτος παρουσιάζονται στο διεθνές πρόγραμμα, 20 πρεμιέρες, εκ των οποίων, 8 παγκόσμιες, 4 διεθνείς και 8 ευρωπαϊκές.

 

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από το 1 ως το 20:

Το φεστιβάλ όμως φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια και γι αυτό έχουν ετοιμαστεί δυο εκδηλώσεις που αποθεώνουν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Στην πρώτη, το ντοκιμαντέρ συναντά τη ζωή: οι πρωταγωνιστές δυο ταινιών που είχαν προβληθεί στο πρώτο φεστιβάλ το 1999, θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, 20 χρόνια μετά για να ξαναδούν τη ζωή τους στο πανί και να μιλήσουν με το κοινό. Στη δεύτερη, διοργανώνεται ένα ολονύχτιο μαραθώνιο με μουσικά ντοκιμαντέρ της εποχής που άρχισε το φεστιβάλ.

 

Αγορά:

Η Αγορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τη πρώτη μέρα δημιουργίας του. Ξεκίνησε με επίκεντρο τα Βαλκάνια και κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ετών έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται σε μια από τις σημαντικότερες αγορές των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Στα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, πολλές ταινίες που έχουν ξεκινήσει τη πορεία τους από τη Θεσσαλονίκη προβλήθηκαν στη συνέχεια σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού

Γιάννα Σαρρή: «Φέτος στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ελληνικές και ξένες ταινίες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν και διακρίθηκαν στην Αγορά. Ανάμεσά τους, το Amal που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο IDFA, το Sounds of Kibera και το Invisible Hands που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στο Doc Market συμμετέχουν 500 ταινίες από όλο τον κόσμο καθώς και σχεδόν όλη η ελληνική παραγωγή. Ο αριθμός των επαγγελματιών είναι μεγαλύτερος από κάθε φορά καθώς περισσότεροι από 130 θα παρευρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα Al Jazeera, Al Arabiya, Arte, ZDF, TRT και πολλά άλλα έρχονται στη Θεσσαλονίκη επειδή κάθε χρόνο βρίσκουν κατάλληλο πρόγραμμα για να προβάλουν στις χώρες τους. Στα Docs in Progress θα προβληθούν 10 ταινίες σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με το EDN – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, ενώ διαρκώς επιθυμούμε να κάνουμε νέες συνεργασίες και φέτος για πρώτη φορά θα λάβει μέρος στη Θεσσαλονίκη το σημαντικό συνέδριο Moving Docs. Επίσης, 25 ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στη πλατφόρμα Festival Scope από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα από πέρυσι είναι εντυπωσιακά αφού τα ελληνικά ντοκιμαντέρ ξεπέρασαν τις 2000 θεάσεις σε όλο τον κόσμο».

VR:

Μετά το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το διαγωνιστικό τμήμα VR θα πραγματοποιηθεί και στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το τμήμα VR γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο είναι από τα λίγα στον κόσμο που το θεμελιώνουν στο πρόγραμμά τους. Θα παρουσιαστούν 7 ταινίες ντοκιμαντέρ, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από την κριτικό κινηματογράφου Κίρστεν Κίνινγκερ, τον σκηνοθέτη Μπρις Λενέ και τον εικαστικό Γιώργο Δρίβα.

 

Ειδικές εκδηλώσεις:

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ Ex Libris: Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης του Φρέντρικ Γουάιζμαν προσκαλούμε όλους τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό book crossing event στην Αποθήκη Γ’, ανταλλάσσοντας και συζητώντας για τα αγαπημένα τους βιβλία και πίνοντας μια μπύρα κερασμένη από την Fischer. Επίσης με αφορμή την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ Ψηφιακοί Καθαριστές, το οποίο παρουσιάζει τις νέες μορφές λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το φεστιβάλ θα οργανώσει μια ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη, μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Διευθυντή Πληροφορικής του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα και τον αρχισυντάκτη του Lifo.gr Άρη Δημοκίδη»

festival-ntokimanter

Ταινία λήξης:

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο Ολύμπιον. Θα προβληθεί το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου Σχετικά με τη Νίκαια του Ζαν Βιγκό του 1930, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: elculture.gr

Σχετικά άρθρα