Μαύρη σοκολάτα: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Tα νέα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας ή αλλιώς «σοκολάτα υγείας» και όσους τρώνε μαύρη σοκολάτα στο πρωινό, καθώς πρόφατη έρευνα έδειξε ότι μια φέτα κέικ σοκολάτας στο πρωινό κάνει πολύ καλό στον εγκέφαλο, μιας και τονώνει την φαιά ουσία του.

Ειναι γενικά γνωστό ότι η σοκολάτα έχει ευεργετικότατες επιδράσεις στον οργανισμό, αντίστοιχες με αυτές των λεγόμενων super foods! Κι αυτό, γιατί ενισχύει το αίσθημα της ευτυχίας, στέλνοντας θετικά vibes στον εγκέφαλο, αλλά και την ενέργειά σου προκειμένου να ανταποκριθείς στις αυξημένες απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίρακιουζ στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για τον σκππό αυτό 968 άτομα διαφόρων ηλικιών, από 23-98. Οι συμμετέχοντας υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ γνώσεων και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Το μόνο που προσέθεσαν στις διατροφικές συνήθειες του πρωινού τους ήταν μια φέτα κέικ σοκολάτας.

Ύστερα από προσεκτική παρατήρηση των αποτελεσμάτων αυτής της διατροφικής προσθήκης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στο πρωινό συνδέεται με μια πιο παρατεταμένη εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Η κατανάλωση της σοκολάτας έχει συνδεθεί σημαντικά και θετικά με τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, τη μνήμη και την οπτική οργάνωση, καθώς και με την ικανότητα εύρεσης και καταγραφής πληροφοριών», σημειώνουν οι ερευνητές στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Μολονότι οι ακριβείς λόγοι που οδηγούν στο φανόμενο αυτό δεν έχουν αναλυθεί σε βάθος, φαίνεται ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φλαβονοειδή, τα οποία με τη σειρά τους βρίσκονται στη σύνθεση του κακάο, σε ποσοστό 20%, έχουν θετικότατη επιδραση στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Παράλληλα, στη σοκολάτα υπάρχουν και άλλες ενώσεις με επίδραση στην ψυχοσύνθεσή μας, όπως οι όπως οι μεθυλξανθίνες (θεοβρωμίνη) και η καφεΐνη που διεγείρουν τον εγκέφαλο. Τέλος, το κακάο βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μας, γεγονός που αυξάνει την απόδοσή του, καθώς οι καρδιαγγειακές και οι εγκεφαλικές λειτουργίες συνδέονται στενά.

Τέλος, αν αγχώνεσαι για τη σιλουέτα σου, μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, έρχεται να αποδείξει ότι ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας το πρωί είναι πολύ καλός τρόπος για να πετύχεις τους στόχους που μπορεί να έχεις θέσει στο αδυνάτισμά σου, μιας και σε βοηθάει να ελέγχεις την πρόσληψη ζάχαρης για το υπόλοιπο της μέρας.

Προσοχή! Όλα τα παραπάνω ισχύουν για την μαύρη σκολολάτα, η οποία έχει χαμηλά επίπεδα θερμίδων, ενώ είναι πλούσια και σε σίδηρο.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

Σχετικά άρθρα