Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό: «Το bullying δεν υπάρχει πια»

Μόδα ήταν και πέρασε», «Σιγά, πλάκα κάνουν τα παιδιά», «Παραείναι ευαίσθητο το παιδί σου», «Να κλείσει το facebook της για να μην την ενοχλούν», «Είσαι υπερβολικός! Ένα σπρώξιμο ήταν»…  είναι μερικές από τις απόψεις που ακούγονται σχετικά με τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying).

«Φοβάμαι να το πω στους γονείς μου», «Δεν θέλω να πάω σχολείο», «Με κοροϊδεύουν και στο φροντιστήριο», «Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ», «Του δίνω το χαρτζιλίκι μου κάθε μέρα»… είναι μερικές από τις αντιδράσεις των παιδιών που καλούν για βοήθεια «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Η εμπειρία μας, τόσο μέσα από την καθημερινή μας παρουσία σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά όσο και από τις κλήσεις που λαμβάνουμε, μας έχει δείξει ότι ο Σχολικός εκφοβισμός και η Ενδοσχολική βία υπάρχουν τόσο στη σχολική κοινότητα όσο κι έξω από αυτήν. Δυστυχώς δεν είναι μια «μόδα» που περνάει αλλά ένα φαινόμενο που αποκτά όλο και περισσότερες μορφές. Εσείς αντέχετε στη σκέψη ότι το παιδί σας δε θέλει να πάει σχολείο ή δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ γιατί κάποιος το «πειράζει»;

Αντέχετε στη σκέψη ότι κάποια παιδιά δεν ανέχονται άλλο τα «αστεία» ή το διασυρμό και θέλουν να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους για να σταματήσει το μαρτύριό τους; Εμείς στο Χαμόγελο δεν το αντέχουμε και γι’ αυτό βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά τόσο σε προληπτικό / συμβουλευτικό επίπεδο όσο και θεραπευτικό. Ας αρχίσουμε να αποδεχόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν τη δική τους φωνή κι ας τα ακούσουμε, ας τα παρατηρήσουμε, ας τα θωρακίσουμε για να γίνουν οι ενήλικες που θα κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη», δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος στην συνάντηση που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό.

Την Τρίτη 6 Μαρτίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε μια διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου από το ΓΕΛ Θρακομακεδόνων υπό το συντονισμό του Yousmile με στόχο να μιλήσουν οι ίδιοι οι έφηβοι και οι έφηβες για τις εμπειρίες τους και για τις συμπεριφορές που παρατηρούν μέσα κι έξω από τη σχολική κοινότητα.

Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασίστηκε στο video που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile με τίτλο: «Το Bullying δεν υπάρχει πια! Εσύ τι λες;» και πραγματοποίησε μια διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες να μοιράζονται τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους απόψεις.

Κλείνοντας τη συνάντηση προβλήθηκαν τα έργα μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Μίλα τώρα», όπου με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο παρουσιάζουν τα μηνύματα τους για το Σχολικό Εκφοβισμό. Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 40 σχολεία και περισσότεροι από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο! Όλα τα έργα προβάλλονται εδώ

Η δράση του Χαμόγελου του Παιδιού ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και δράσεις σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί–θύμα εκφοβισμού. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 14.502 μαθητές, 1.533 γονείς και 167 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ενώ η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116 111» παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 289 παιδιά που κάλεσαν για θέματα εκφοβισμού.

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου μια εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών σχετικά με το φαινόμενο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Yousmile με το Χαμόγελο του Παιδιού θα βρείτε εδώ.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X