Μιτρετώδης-Κούκλατζης: Οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρέθηκαν για 253 μέτρα μέσα στην Τουρκία – Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας και οι κυβερνητικές ενέργειες

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρέθηκαν σε Τουρκικά εδάφη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες. Αντιθέτως με τις προσδοκίες της Αθήνας απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται την παραμονή τους στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ύστερα από την αναβολή που πήρε.

Το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας την Τουρκίας, άρα ο φόβος διαφυγής είναι υπαρκτός, αλλά και ότι τα κινητά τους τηλέφωνα δεν έχουν εξεταστεί ακόμη στάθηκαν αιτία για να μην τους επιτραπεί ούτε η αποφυλάκιση ούτε η παραμονή τους στην Ελληνική Πρεσβεία.

Μάλιστα οι Τουρκικές Αρχές μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ενώ δεν του δόθηκε άδεια να παρευρεθούν στο δικαστήριο.

https://youtu.be/AGK5omFu_3s

Ποιοι όμως είναι οι δύο στρατιωτικοί που ενδέχεται να μείνουν μήνες στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους;

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) είναι η δύο στρατιωτικοί που κρατούνται ακόμα στην Αδριανούπολη. Αφορμή της κράτησής τους υπήρξε η παραβίαση των συνόρων το μεσημέρι της Πέμπτη 1 Μαρτίου εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών.

Την Παρασκευή απολογήθηκαν ενώπιον των Τούρκων δικαστών και υποστήριξαν ότι δεν είναι πράκτορες. Στην κατάθεσή τους εξήγησαν πώς βρέθηκαν για λίγα μέτρα σε τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης κατέθεσε ότι όλα άρχισαν όταν κατά τις 10.30 βγήκαν για περιπολία. Όπως είπε:

«Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σε δηλώσεις του είπε ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα. Δίνοντας τέλος στις εικασίες είπε:

“Αυτοί οι στρατιώτες, συνελήφθησαν φυσικά και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή. Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της. Πιστεύουμε ότι το να εγείρεται θέμα ανταλλαγής, αποδυναμώνει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσης των πραξικοπηματιών στην Τουρκία ”.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Καθώς το θέμα φαίνεται να μην επιλύεται πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά.
Οι εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας απασχόλησε τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Αλέξης Τσίπρας: «Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να υπογράμμισε στο κυβερνητικό συμβούλιο:

«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

 

Τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς, δήλωσε: «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στον RealFM ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς:

«Δεν μπορώ παρά να ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει ο ορθός λόγος στις διεθνείς σχέσεις, στις συμφωνίες και στην καλή γειτονία. Οτιδήποτε άλλο που θα οδηγούσε σε άκαιρους και αναιτιολόγητους συμψηφισμούς και σε κατηγορίες που δεν στέκουν, οπωσδήποτε θα φόρτιζε περαιτέρω τις ήδη δοκιμαζόμενες, σε έναν βαθμό έστω, σχέσεις με τη γείτονα χώρα».


Σε ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτή της ΝΔ, για τις προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους-μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. »

Από τις Βρυξέλλες ο Πάνος Καμμένος ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εθνικής Αμυνας δήλωσε:

«Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο το οποίο συνήθως λύνονταν με διαπραγματεύσεις μεταξύ διοικητών έχει οδηγήσει σε μια εμπλοκή από μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα οι δύο στρατιωτικοί να παραμείνουν στην Τουρκία, αλλά στο προξενείο.


Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα τα οποία κατά αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και μετανάστες, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγο μέτρα.

Είναι ένα θέμα που αφορά και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.Μετά τη σύνοδο θα ενημερώσω και τον αναπληρωτή γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία είναι μέλος σύμμαχος και τέτοια είδους επεισόδια λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση των δύο ενόπλων δυνάμεων».

 

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός είπε στον ΑΝΤ1:

«Εκφράσαμε αμέσως την ανησυχία μας στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ενώ χαρακτήρισε «άξια προβληματισμού την παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή». Στη συνέχεια πρόσθεσε «Είναι ένα επεισόδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο ότι τέτοιες “παραβιάσεις” στα σύνορα είναι συνηθισμένα φαινόμενα».
Το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι παράγοντας επιπλέον ανησυχίας «το γεγονός ότι αυτό το επεισόδιο εμπλέκεται σε μία περίοδο που η τουρκική άρχουσα τάξη κλιμακώνει την προκλήτικότητά της απέναντι στη χώρα μας και στα κυριαρχικά της δικαιώματα» και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να «απαιτήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών και να μείνουμε εκεί»

Σχετικά άρθρα