Η Βιβή ρωτά

Πρέπει να έχω καθυστέρηση για να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Είμαι 40 ετών και είχα χάσει το μωρό που κυοφορούσα λόγω ενός μικροβίου, στις 22 εβδομάδες. Έχουν περάσει 3 εβδομάδες από τότε. Ήδη κάνουμε «ελεύθερο» σεξ με τον άνδρα μου. Ακόμα δεν μου έχει έρθει περίοδος, αλλά ήθελα να ρωτήσω να είναι αξιόπιστο να κάνω από τώρα τεστ εγκυμοσύνης; Τι ειναι πιο σίγουρο; Το τεστ ή η εξέταση αίματος;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά, θα ήθελα να σας εκφράσω τη λύπη μου για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας. Εύχομαι σύντομα μια νέα εγκυμοσύνη, που θα σας δώσει τη χαρά ενός παιδιού. Θα σας συμβούλευα να μη κάνετε καμία εξέταση ακόμα. Πιθανά να έχετε ακόμα υψηλές ορμόνες από την προηγούμενη κύηση. Πρέπει να δώσετε το χρόνο να μειωθούν τα επίπεδα ορμονών και να σας έρθει η περίοδος. Αν κάνετε κάποια εξέταση σήμερα, δεν θα μπορείτε να ξέρετε αν η τιμές των ορμονών σας είναι από μια νέα κύηση ή από την προηγούμενη. Θα σας συμβούλευα να μη βιάζεστε. Καταλαβαίνω ότι ψυχολογικά έχετε την ανάγκη να ξεπεράσετε την απώλεια του εμβρύου που «έφυγε» με μια νέα κύηση, αλλά αυτό δεν πρέπει αν σας βάζει σε διαδικασία άγχους ή ανυπομονησίας. Συμβουλή μου λοιπόν είναι να περιμένετε για να δείτε αν θα σας έρθει περίοδος μέσα στον επόμενο μήνα. Τέλος, οφείλω να σας πω ότι θεωρώ πολύ πρόωρο να έχετε ξεκινήσει επαφές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ο τράχηλος σας είναι πιο ευάλωτος σε μικρόβια μετά από την αποβολή ενός μεγάλου εμβρύου, δηλαδή σχεδόν ενός κανονικού τοκετού.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

http://www.γυναικολογος.com 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X