Μαύρο ριζότο με σουπιές

Συστατικά

  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα + 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ καρότο σε χοντρές ροδέλες
  • 1 μικρό κλωνάρι σέλινο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κιλό μέτριες σουπιές καθαρισμένες (κρατάτε το μελάνι τους)
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1½ φλ. ρύζι για ριζότο
  • 1 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
  • 2 κοφτές κουταλιές μαργαρίνη (ή βούτυρο)
  • 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

Βήματα

Βράζετε σε μια κατσαρόλα περίπου 3 λίτρα νερό και ρίχνετε μέσα το μικρό κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τη δάφνη. Τα αφήνετε να κοχλάσουν για 20 λεπτά και ύστερα τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια.

Επιστρέφετε τον ζωμό των λαχανικών στη φωτιά και όταν ξανακοχλάσει, ρίχνετε μέσα τις σουπιές. Τις αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα (με το ρολόι ή μετράτε ως το τριάντα) και τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.

Τις ρίχνετε αμέσως στη λεκάνη με το παγωμένο νερό για 1 λεπτό. Τις στραγγίζετε και τις κρατάτε στην άκρη.

Κρατάτε το ζωμό στην κατσαρόλα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια άλλη πλατύστομη, ρηχή κατσαρόλα ή μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μαζί με το μελάνι των σουπιών, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε να ζεσταθεί και να πιάσει λάδι και μελάνι παντού.

Ύστερα, το περιχύνετε με το κρασί και όταν απορροφηθεί σχεδόν όλο, ρίχνετε μέσα με μια κουτάλα, 1 κουτάλα ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος πριν προσθέσετε άλλο ζωμό, πάντα 1 κουτάλα κάθε φορά. Συνεχίζετε έτσι, προσθέτοντας 1 κουτάλα ζωμό και περιμένοντας να απορροφηθεί όλος πριν βάλετε άλλο και ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το ρύζι, χωρίς να είναι έτοιμο για 15 λεπτά.

Τεμαχίζετε τις σουπιές σε μπουκιές, τις ανακατεύετε στο ρύζι και συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (όχι όμως να βαρυψηθεί). Ελέγχετε το αλατοπίπερο και αποσύρετε την κατσαρόλα (ή το τηγάνι) από τη φωτιά.

Ανακατεύετε μέσα τη μαργαρίνη και το μαϊντανό και σερβίρετε.

Πηγή: xrysessyntages.com

Σχετικά άρθρα