Κάπνισμα χασίς: Πώς να μιλήσεις σε κάποιον ώστε να το σταματήσει;

Ο σύντροφός μου πριν κάνουμε έρωτα έχει τη συνήθεια να καπνίζει χασίς, κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου. Πώς όμως να του το πω ώστε να με ακούσει; Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, ο ίδιος δεν το θεωρεί πρόβλημα, αλλά κάτι εντελώς φυσικό… Πώς να του το πω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Όπως αναφέρετε στο μήνυμά σας, ο σύντροφός σας έχει συνδέσει τη χρήση χασίς με τη σεξουαλική πράξη, ενδεχομένως γιατί θεωρεί ότι έτσι «χαλαρώνει», «απολαμβάνει περισσότερο», «έχει λιγότερο στρες», «το σεξ γίνεται καλύτερο/ πιο έντονο».

Αναρωτιέμαι αν η χρήση χασίς επηρεάζει τη λειτουργικότητά του, αν δηλαδή γίνεται σε συχνότητα ή/και ποσότητα που επηρεάζει την απόδοση στην εργασία του, την κοινωνικοποίησή του, την συμπεριφορά του ή τη σχέση σας στο σύνολό της. Εφόσον πιστεύετε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε να του δείξετε το πως η χρήση χασίς δημιουργεί δυσκολίες στον ίδιο και στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του.

Ο τρόπος να το επικοινωνήσετε είναι πάντοτε από θέση αγάπης και σεβασμού, και όχι από θέση ενοχοποίησης και χρέωσης, δείχνοντας του πως αυτή του η συμπεριφορά σάς στεναχωρεί/σας τρομάζει/σας προβληματίζει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κουλτούρα του ανθρώπου σας και το κατά πόσο είναι πραγματικά πρόθυμος να εγκαταλείψει αυτή του τη συνήθεια, μιας και πολλοί άνθρωποι που κάνουν χρήση χασίς, δεν έχουν καμία πρόθεση να το αφήσουν καθώς εκτιμούν πως δεν τους ζημιώνει πουθενά.

Εφιστώντας την προσοχή του στα σημεία που τον ζημιώνει, όπως είναι η σχέση σας, θα του δώσετε μια ευκαιρία να κινητοποιηθεί/ να ενεργοποιηθεί, κρατώντας όμως υπ’ όψιν πως δεν είναι απαραίτητο πως θα συμβεί αυτό.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα