Πώς θα βάλω όρια στην πεθερά μου; Ανακατεύεται παντού και δημιουργεί προβλήματα…

Θα ήθελα της συμβουλή σας παρακαλώ. Έχω μεγάλο πρόβλημα με την πεθερά μου. Ανακατεύεται παντού, δεν είναι ευχαριστημένη με τίποτα. Ο άντρας μου έχει έναν αδελφό και η πεθερά μου τον βάζει να ανακατεύεται και αυτόν.

Έχουμε ένα παιδί 4 μηνών το πρώτο μας. Εγώ και ο άντρας μου είμαστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί – η παιδίατρος μάς ζήτησε να προσέχουμε. Άρχισε να σχολιάζει και αυτό ότι είμαστε υπερβολικοί, κτλ. Να προσθέσω ότι εδώ ότι τον ένα της τον γιο και τη νύφη τούς έχει στα ώπα-ώπα και εμάς μια ζωή μας πάει κόντρα.

Δεν αντέχω άλλο. Την απεχθάνομαι. Μπροστά της προσπαθώ να δείξω ότι είμαι καλά, αλλά δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ άλλο. Έχω θυμώσει πολύ. Ο άντρας μου βέβαια της μιλάει, αλλά δεν της έχει δώσει να καταλάβει ότι άρχισε να ξεφεύγει. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσω την απάντησή μου, να σας κάνω μια μικρή εισαγωγή για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν όρια μέσα στις σχέσεις που δημιουργούμε και τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Σε κάθε σχέση που δημιουργείται, είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρα τα όρια της κάθε πλευράς για να είναι σαφή και ξεκάθαρα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται. Τα όρια δημιουργούν ασφάλεια και μέσα από αυτά ο καθένας αναλαμβάνει το «μερίδιο» ευθύνης που του αντιστοιχεί. Όταν λοιπόν δεν είναι σαφή τα όρια, δυστυχώς «μετακινούνται» ανάλογα την άλλη πλευρά και τον χώρο που καταλαμβάνει.

Έτσι και στη δική σας περίπτωση, μου περιγράφετε μια κατάσταση που δεν υπάρχει σαφή οριοθέτηση της οικογένειας, των κανόνων και των ρόλων των μελών. Όλο αυτό δημιουργεί παρεξηγήσεις και δυσλειτουργικές καταστάσεις.

Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας όλα αυτά που σας προβληματίζουν και να ξεκινήσετε η ίδια να οριοθετείτε τον χώρο σας. Εξηγήστε ότι σέβεστε τις απόψεις και τις συμβουλές της μητέρας του συντρόφου σας, αλλά έχετε και εσείς τα δικά σας πιστεύω και θέλω και με αυτά μεγαλώνετε το παιδί σας και «συντηρείτε» το σπίτι σας.

Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να περάσετε το μήνυμα που θέλετε και πάνω απ’ όλα τη συνεργασία του συζύγου σας και την υποστήριξη του για την οικογένειά σας.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους – οικογένειας
τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
Facebook: facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Σχετικά άρθρα