Έμιλυ Λαγουνάρη και Χάρης Βαφειάς: Η αρχιτέκτονας και ο εφοπλιστής που ζουν μέσα στα πλούτη- Ο εγγονός του βαρκάρη που έγινε ιδιοκτήτης ναυτιλιακής

Την πρώτη της προσωπική έκθεση έκανε πριν λίγες ημέρες η Έμιλυ Βαφειά στην Image Gallery στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της έκθεσης ήταν η ενίσχυση της οργάνωσης “ΕΛΠΙΔΑ Youth”.
Το παρών στην έκθεση έδωσε και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάνη πρόεδρος του “Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ”. Κατά τη ξενάγησή της από την Εμιλυ Βαβειά δήλωσε συγκινημένη για τη στήριξη που προσφέρει στην «ΕΛΠΙΔΑ».

(Από αριστερά) Τα μέλη της Επιτροπής “ΕΛΠΙΔΑ YOUTH” : Πριγκίπισσα Τατιάνα, Ισμήνη Παναγιωτίδη, Ελίνα Σμπώκου, Έμιλυ Βαφειά, Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη και Αλεξία Βαρδινογιάννη.

Ποια είναι όμως η Έμιλυ Βαφειά;

Για όσους δεν γνωρίζουν είναι η σύζυγος του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά. Το πατρικό της όνομα είναι Λαγουνάρη. Η ενασχόλησή της με την τέχνη ήρθε ως συνέχεις των σπουδών της. Η Έμιλυ Βαφειά έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και έχει μεταπτυχιακό στο InteriorDesign από το Κολλέγιο StMartins του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο GraphicDesign τομέας που κέντριζε το ενδιαφέρον της.

Ο γάμος της με τον Χάρης Βαφειά και το γαμήλιο δώρο των 8 εκατομμυρίων

Ο γάμος του ζευγαριού έγινε το 2012 σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο ιδιωτικό παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στην έπαυλη του Χάρη Βαφειά. Φυσικά δεν έλειψαν τα μεγάλα ονόματα από το πάρτι που ακολούθησε. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ωστόσο είναι το γαμήλιο δώρο που έκανε ο Χάρης Βαφειάδης στη σύζυγό του το οποίο κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ!
Τι άλλο θα μπορούσε να πάρει ένας εφοπλιστής στην εκλεκτή της καρδιάς του; Μα φυσικά ένα σκάφος. Το σκάφος αυτό ωστόσο ξεπερνά την φαντασία μας αφού έχει μήκος 55,17 μέτρα! Αυτό που το χαρακτηρίζει δεν είναι τίποτα άλλο από την πολυτέλεια. Το γιοτ έχει τρια καταστρώματα, πέντε διπλές και δύο μονές καμπίνες, μπαρ, τραπεζαρία για 18 άτομα, γυμναστήριο, τζακούζι, επιχρυσωμένα μπάνια και μπορεί άνετα να φιλοξενήσει 12 άτομα.
Μπορεί κάποιος να μην το θεωρεί και τόσο ρομαντικό δώρο αν δεν γνωρίζει ότι το όνομα «Emihar» που είχε δώσει ο εφοπλιστή στο σκάφος ήταν αποτέλεσμα της ένωσης των μικρών τους ονομάτων. Μία συμβολική δήλωση ότι η Έμιλυ ήταν το λιμάνι του.
Πριν “νοικοκυρευτεί” ωστόσο ο Χάρης Βαφειάς διάφορα δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν ως έναν εργένη που είχε σχέσεις με αρκετά μοντέλα και έκανε μεγάλους λογαριασμούς σε νυχτερινά κέντρα.

Η οικογένεια Βαφειά και ο παππούς του που ξεκίνησε από βαρκάρης

Μπορεί ο Χάρης Βαφειάς να είχε την οικονομική βοήθεια του πατέρα του αλλά η ιστορία του παππού του, Χαράλαμπου, είναι πολύ διαφορετική. Ο Χαράλαμπος Βαφειάς γεννήθηκε σε μία πολύ φτωχής οικογένειας στη Χίο ωστόσο οι φιλοδοξίες του δεν τον άφησαν να το βάλει κάτω.
Νοίκιασε μία βάρκα με κουπιά και με αυτή μετέφερε αιγοπρόβατα από τη Χίο στις Οινούσσες. Μπορεί αυτή η δουλειά να του πρόσφερε αρκετά χρήματα ωστόσο ήταν πολύ επίπονη αφού έπρεπε να κωπηλατεί για 2 χιλιόμετρα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα με τον καιρό να είναι επιπλέον εμπόδιο.
Με κόπο μάζεψε τα χρήματα που τον έστειλαν στην Αργεντινή. Εκεί με το επιχειρηματικό του πνεύμα κατάφερε να αποταμιεύσει αρκετά χρήματα και να αγοράσει μία μικρή φάρμα μαζί με τον συνέταιρό του. Αυτή η απόφαση τον δικαίωσε αφού πέντε χρόνια μετά ο Χαράλαμπος Βαφειάς είχε γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

ploio-kotero

Η είσοδος της οικογένειας στην ναυτιλία

Ο πατέρας του Χάρη, ο Νικόλας Βαφειάς, εισήγαγε την οικογένεια στην ναυτιλία. Βασιζόμενος σε έναν συνέταιρο, ένα τραπεζικό δάνειο και ένα παλιό φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου ξεκίνησε την επιχείρησή του η οποία του απέφερε απίστευτα κέρδη.
Η οικογενειακή επιχείρηση αλλά και η καταγωγή του από τη Χίο δεν θα μπορούσαν παρά να τον οδηγήσουν κι εκείνον να ασχοληθεί με την ναυτιλία. Άλλωστε το επιχειρηματικό του μυαλό φάνηκε από πολύ νωρίς. Όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του:

‘‘Ανέκαθεν μου άρεσε να πουλάω και να αγοράζω πράγματα. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρό παιδί στο σχολείο και οι γονείς μου μού χάριζαν παιχνίδια εγώ τα έπαιρνα στο σχολείο και προσπαθούσα να τα πουλήσω με επιπλέον κέρδος! Αλλά έτσι ήταν ο χαρακτήρας μου…’’
Ωστόσο ο πατέρας του θέλησε να τον δοκιμάσει και πριν τον βάλει στην επιχείρηση όταν έγινε 17 τον έστειλε σε μπάρκο με ένα από τα πλοία του.
‘‘Τώρα πια, προφανώς, θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική ιδέα’’ έχει πει στο παρελθόν ο Βαφειάς, ‘‘όμως εκείνη την εποχή πίστευα ότι ήταν χάλια, έκλαιγα κάθε μέρα…’’.

Δοκιμάζοντας να ανοίξει τη δική του εταιρία

Ο Χάρης Βαφειάς ωστόσο θέλησε να ανοίξει τη δική του εταιρία και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Το όνομα αυτής Stealth Maritime το οποίο εμπνεύστηκε από το βομβαρδιστικό αεροσκάφος-φάντασμα.
Τα χρήματα που χρειαζόταν για το νέο του ξεκίνημα ήρθαν από τον πατέρα του ο οποίος του είχε πει τότε:
‘‘Εντάξει, πάρε τα λεφτά και αν τα καταφέρεις και βγάλεις περισσότερα, θα είσαι σε θέση να μου τα επιστρέψεις. Αν δεν τα καταφέρεις, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα γυρίσεις πίσω και θα δουλέψεις στην εταιρεία μου. Καθαρές εξηγήσεις’’.

Αλλά εκείνος τα κατάφερε… και όπως χαρακτηριστικά έχει πει σε συνέντευξή του :

«Είμαι ο νεώτερος διευθύνων σύμβουλος ναυτιλιακής εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, παγκοσμίως. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί με αποκαλούσαν, για πλάκα βέβαια, Χάρι Πότερ».

Σχετικά άρθρα