Forbes: Οι 4 πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να μπουν στη φετινή 32η ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes, έσπασε νέα επίπεδα ρεκόρ κι έφτασε τους 2.208 δισεκατομμυριούχους. Ανάμεσά τους και 4 Έλληνες. 

Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία-ρεκόρ ύψους 9,1 τρισ. δολ., αυξημένη κατά 18% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Η περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αγγίζει το εκπληκτικό ποσό ύψους 1,2 τρισ. δολ., ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική παραγωγή του Μεξικού. Συνολικά, ίσως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αλλά τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Ο Jeff Bezos είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και στην κορυφή της ετήσιας λίστας, χάρη στην ενίσχυση της τιμής των μετοχών της Amazon κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που πρόσθεσε 39,2 δισ. δολ. στην περιουσία του.

 

Οι τέσσερις Έλληνες της λίστας

Σπύρος Λάτσης

Στη θέση 729 βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 3,2 δισ. δολ., ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία. Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας του μετά το θάνατο του πατέρα του Γιάννη Λάτση το 2003, αναφέρει το Forbes.

Η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, στην αγορά ακινήτων και στο πετρέλαιο. Ειδικότερα, η οικογένεια κατέχει μερίδια στην πετρελαϊκή εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Lamda Development. Κατέχουν επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα την Ζυρίχη.

Φίλιππος Νιάρχος

Στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ως συλλέκτης τέχνης. Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Η συλλογή αγοράστηκε το 1957 έναντι $3 εκατ. από τον ηθοποιό Edward G. Robinson και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του πλανήτη.

Λέγεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, με αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου, ενώ περιλαμβάνει και το εμβληματικό έργο “Yo, Picasso” του Pablo Picasso. Από την εποχή που κληρονόμησε την συλλογή ο Φίλιππος έχει προσθέσει μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα, μεταξύ των οποίων έργα των Andy Warhol και Maurizio Cattelan.

Αριστοτέλης Μυστακίδης

Στη θέση 965 είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολ., με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. O Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός ως “Τέλης”, είναι ο διευθυντής των επιχειρήσεων χαλκού της Glencore και διατηρεί μερίδιο 3% στον γίγαντα εμπορευμάτων και μεταλλουργίας.

Ο Α. Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Cargill και ξεκίνησε να εργάζεται στη Marc Rich & Co. το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore. Είναι απόφοιτος του LSU κι εργάστηκε στους κλάδους του ψευδαργύρου, του χαλκού και του μολύβδου, μέχρι που έγινε υποδιευθυντής το 2000. Είναι υπήκοος τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της πατρίδας του, κι έγινε ο δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

Βαρδής Βαρδινογιάννης

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολ., χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αναφέρει το Forbes.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά άρθρα