Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς θα κερδίσεις ξανά την εμπιστοσύνη κάποιου;
empistosuni-xathike-xanakerdizetai

Η Φαίη ρωτά

Πώς θα κερδίσεις ξανά την εμπιστοσύνη κάποιου;

Έχω κάποιο σοβαρό προβληματισμό. Όταν ήμουν λεχώνα και σταμάτησα την εργασία μου, είχα πολλά θέματα μέχρι και που έκλεψα χρήματα από το σπίτι που ζούμε με τα πεθερικά. Τώρα μετά από 6 χρόνια, για ό,τι εξαφανιστεί από το σπίτι, κατηγορούν εμένα. Πραγματικά δεν ξανά πήρα τίποτα. Πώς, όμως, και τί να αποδείξω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος ΜSc Μαρία Λαΐου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που ανακτάται εύκολα, ειδικά όταν το «αδίκημα» που έχει διαπραχθεί, δεν έχει αποκαλυφθεί από εσάς την ίδια. Βέβαια, στην περίπτωσή σας έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αλλά δεν αναφέρεστε εκτενώς στον τρόπο που αντιμετωπίσατε το συμβάν προκειμένου να σας παραθέσω την άποψη μου. Αυτό όμως που γίνεται ξεκάθαρο από το ερώτημά σας είναι ότι δεν προβήκατε εκ νέου σε κάποιου είδους κλοπή. Η στάση σας, σύμφωνα με αυτό, είναι από μόνη της άξια εμπιστοσύνης.

Η συχώρεση όμως είναι κάτι διαφορετικό από την εμπιστοσύνη. Ζητήστε από  τα μέλη της οικογένειας σας να σας συγχωρέσουν γι’ αυτό που συνέβη στο παρελθόν με το να τους επισημάνετε την έντιμη στάση σας μέχρι και σήμερα. Απαντάτε στις ερωτήσεις που σας γίνονται σχετικά με τα απολεσθέντα αντικείμενα ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια. Μην αρνείστε να απαντάτε σε ερωτήσεις, καθώς έτσι εντείνεται το έντονο κλίμα της καχυποψίας που επικρατεί στους  κόλπους της οικογένειάς σας.

Εάν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι πιέζεστε και η συζήτηση σάς οδηγεί στο να δώσετε λεπτομέρειες που σας κάνουν να νιώθετε ιδιαίτερα άβολα, χωρίς να πετυχαίνει ο σκοπός της ανάκτησης της εμπιστοσύνης, μπορείτε να το πείτε ξεκάθαρα και να θέσετε όρια στον περίγυρό σας.

Ακόμη, δώστε στην οικογένεια σας να καταλάβει ότι έχετε επίγνωση του λάθους σας και ότι έχετε αποδεχτεί τη βαρύτητά του. Οι δικαιολογίες και οι υπεκφυγές δεν βοηθούν την κατάσταση αφού δεν αποτελούν δείγμα μεταμέλειας και ωριμότητας. Σε περίπτωση που έχετε προβεί στα παραπάνω και έχετε χάσει την υπομονή σας καλό θα ήταν να το εκφράσετε με ειλικρίνεια παραθέτοντας όλους τους λόγους για την αγανάκτησή σας.

Ελπίζω να βοήθησα.

Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc
Τηλέφωνο: 6986823375
e-mail: maria.p.laioupsychology@gmail.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X