Φράνσις ΜακΝτόρμαντ: Η οσκαρική ηθοποιός, φεμινίστρια από τα 15 της- Η υιοθεσία, ο αντισυμβατικός χαρακτήρας και ο γάμος της με τον Κοέν

Η ημέρα της γυναίκας μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε, να ανατρέξουμε στο πολύτιμο παρελθόν αλλά και να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε ζωές γυναικών που βρίσκονται στην κορυφή.

Είναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα μία γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει διπλά για να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στους καλύτερους. Μία από αυτές τις γυναίκες είναι και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ η οποία για δεύτερη φορά κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ».

Η επιλογή μας δεν είναι τυχαία. Η ηθοποιός από το βήμα της απονομής επέλεξε πέρα από τις κλασικές ευχαριστίες να αναφερθεί και σε ένα σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει το Χόλυγουντ και δεν είναι άλλο από τις διακρίσεις. Το αποτέλεσμα; Όλες οι γυναίκες της αίθουσας να σηκωθούν όρθιες και να τη χειροκροτούν.

Στο τέλος της ομιλίας της χρησιμοποίησε έναν όρο άγνωστο τόσο στο κοινό όσο και στους ίδιους τους ηθοποιούς του Χόλυγουντ απ’ ότι φαίνεται. Τι σημαίνει η φράση «inclusion rider» ήταν η πρώτη ερώτηση που έκαναν οι δημοσιογράφοι μετά την απονομή. Η ίδια εξήγησε ότι είναι μία μορφή ρήτρας που μπορούν να βάλουν οι ηθοποιοί ώστε να εξασφαλίσουν ότι στην παραγωγή που θα συμμετέχουν θα υπάρχει ισορροπία στο ποσοστό γυναικών που θα συμμετέχουν αλλά και καλλιτεχνών από διαφορετικές φυλές και κουλτούρες.
Γεμάτη εκπλήξει ήταν τόσο η απονομή όσο και η ζωή της αντισυμβατικής Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που με ενδιαφέρον θα σκαλίσουμε σήμερα.

fransis-makdormant

Το κλεμμένο Όσκαρ

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ δικαίως ήταν η νικήτρια στην κατηγορία της ωστόσο κάποιος θέλησε να της πάρει το Όσκαρ και να προκαλέσει σκηνή στο πάρτι που ακολούθησε της απονομής.

Για λίγα λεπτά άφησε από τα μάτια της η ηθοποιός το πολύτιμο αγαλματίδιο και λίγο έλειψε να το χάσει. Μόλις είδε το πεδίο ελεύθερο ο 47χρονος Τέρι Μπράιαντ πήρε το αγαλματίδιο αλλά όλως παραδόξως δεν έτρεξε να φύγει. Ο άντρας που είχε πρόσκληση για το πάρτι είχε αναρτήσει βίντεο στο οποίο περιφερόταν και έλεγε στους καλεσμένους ότι ήταν ένας από τους νικητές.

Το επεισόδιο έληξε με την επιστροφή του αγαλματίδιου στην ΜακΝτόρμαντ ενώ ο 47χρονος τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής, με εγγύηση ύψους 20.000 δολαρίων.

Η Φράνσις γεννήθηκε ως Σύνθια Ανν Σμιθ

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (Frances Louise McDormand) γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1957 στην πολιτεία του Ιλλινόις ως Σύνθια Ανν Σμιθ . Ξέρω μπερδευτήκατε… Προς τι η αλλαγή του ονόματος; Η ηθοποιός σε ηλικία ενάμισι χρονών υιοθετήθηκε από τους Καναδούς Noreen(Nickelson) και Vernon McDormand. Η θετή μητέρα της ήταν νοσοκόμα ενώ ο πατέρας της ιερέας. Η Φράνσις δεν ήταν το μοναδικό τους παιδί αφού είχαν υιοθετήσει άλλο ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι. Η ΜακΝτόρμαντ πιστεύει ότι η βιολογική της μητέρα ήταν μέλος της ενορίας του θετού της πατέρα.

fransis-makdormant-4

Αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον που μεγάλωσε η ηθοποιός είναι παράδοξο πώς έγινε μία τόσο αντισυμβατική προσωπικότητα που έφτασε στην απονομή των Όσκαρ να αυτοχαρακτηριστεί αναρχική. Όταν ήταν μικρή η οικογένειά της μετακόμιζε συχνά εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της μέχρι που εγκαταστάθηκαν στο Μονεσσέν της Πενσυλβάνια απ’ όπου αποφοίτησε η Φράνσις το 1975. Αποφασισμένη να ασχοληθεί με την τέχνη πήρε πτυχίο μπάτσελορ στον θέατρο από το Bethany College το 1979 ενώ τρία χρόνια αργότερα πήρε μάστερ από τη δραματική σχολή του Yale.

fransis-makdormant

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα της και η γνωριμία της με τον Κοέν

Όταν μετακόμισε στην Νέα Υόρκη ήταν συγκάτοικος με την ηθοποιό Χόλι Χάντερ. Στην αρχή της καριέρας της η ΜακΝτόρμαντ ασχολήθηκε με το θέατρο και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παίζει σε θεατρικές παραστάσεις. Θα λέγαμε ότι η ηθοποιός δεν χρειάστηκε να προσπαθεί χρόνια μέχρι να μπει στα πλατό και να συμμετέχει σε ταινίες αφού μόλις δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή της συμμετείχε στην πρώτη της ταινία («Μόνο αίμα») στην οποία σκηνοθέτης ήταν ο Τζόελ Κοέν. Η συνάντησή της με τον σκηνοθέτη δεν ήταν σημαντική μόνο για την καριέρα της αφού την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν. Τόσο με τον άντρα της όσο και με τον Ίθαν Κοέν είχαν μία αγαστή συνεργασία.

fransis-macdormant-tzoel-koen

Η υποκριτική της δεινότητα έχει αναγνωριστεί από κοινό και κριτικούς. Απόδειξη αποτελούν τόσο τα δύο Όσκαρ όσο και άλλα βραβεία που έχει αποκτήσει η 60χρονη ηθοποιός.

Όλη η πορεία της Φράνσις ΜακΝτρόρμαντ δείχνει ότι είναι αφοσιωμένη στις δύο της αγάπες την υποκριτική και τον άντρα της με τον οποίο είναι 34 χρόνια παντρεμένη. Σήμερα έχει έναν γιο 24 χρονών , τον Πέντρο ,ο οποίος γεννήθηκε στην Παραγουάη και τον υιοθέτησαν μαζί με τον Κοέν.

frances-mcDormand-foel-coen

Αντισυμβατική, αντίθετη στα πρότυπα της βιομηχανίας του Χόλυγουντ

Φεμινίστρια από τα 15 της η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ θεωρεί ότι τα πράγματα στο Χόλυγουντ αλλάζουν και αυτό φαίνεται από τις πωλήσεις των εισιτηρίων που έχουν κάνει οι ταινίες «Lady Bird», «Τhree Billboards» και «Τhor». Όπως είπε η δυναμική ηθοποιός:

« Είναι καιρός να απαιτήσει ο κόσμος καλές ταινίες για γυναίκες. Οχι πατέντες και στερεότυπα…Πιστεύω ότι η πολιτιστική επανάσταση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή έχει σχέση με το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ’70. Βιώνουμε τώρα την ολοκλήρωσή του.»

fransis-makdormant-3

Η Φράνσις απεχθάνεται τα στερεότυπα ενώ πιστεύει ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να μακιγιάρονται για να είναι όμορφες.

« Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Playboy τη δεκαετία του ’70, τα κορίτσια στις φωτογραφίες μού έμοιαζαν: αξύριστες, με φυσικά στήθη, χωρίς μακιγιάζ. Αλλά στη δεκαετία του ’80 άρχισε να μοιάζει με περιοδικό για αυτοκίνητα και οι γυναίκες, γυαλιστερές και τέλειες, φαίνονταν σαν προϊόντα προς πώληση.» είχε πει με τον μοναδικό της τρόπο.

fransis-makdormant

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ μοιάζει να ονειρεύεται έναν κόσμο όπου η γυναίκα δεν θα οδηγείται από την κοινωνία στο μπότοξ και τις πλαστικές εγχειρήσεις αλλά θα αγαπάει τον εαυτό έτσι όπως ακριβώς είναι. Έναν κόσμο όπου οι γυναίκες δεν θα ασχολούνται απλά με την εικόνα τους αλλά θα είναι δυναμικές και θα θριαμβεύουν σε πράγματα ουσίας.

Σχετικά άρθρα