Πιστεύει σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Δεν βγαίνει από το σπίτι. Πώς να βοηθήσω;

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα κοντινό μου πρόσωπο, μια νέα κοπέλα, που έχει έμμονη με το «κακό μάτι»; Έχει φτάσει στο σημείο να κλείνεται συνεχώς ώστε να μην την βλέπουν! Αν είναι δυνατόν! Πώς να της μιλήσω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Πέρα από την παρουσία σας που δρα υποστηρικτικά, στο βαθμό που δεν σας κουράζει και δε σας θυμώνει, γιατί τότε θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να καθοδηγήσετε τη φίλη σας ώστε να δει κάποιον ειδικό προκειμένου να κάνει τη διάγνωση και να την ενημερώσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χρειάζεται να ενημερώσετε το οικείο περιβάλλον της κοπέλας για το τι της συμβαίνει, εάν δε το έχετε είδη κάνει ή δε το γνωρίζουν. Είναι απαραίτητο να γίνει μια διαφοροδιάγνωση για το τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Η περιγραφή σας ταιριάζει, με τα λίγα στοιχεία βέβαια που παραθέτετε, με παραληρητική ιδέα, με ψυχαναγκαστική διαταραχή ή με διαταραχή της διάθεσης. Διερευνάται αν συνυπάρχει χρήση ουσιών ή αν προηγήθηκε κάποιο τραυματικό γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζετε ότι υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Θα σας πρότεινα να μην επικεντρώνεστε στην εμμονή της, αλλά στην ταλαιπωρία που υφίσταται. Να μην είστε ούτε πολύ δοτική, ούτε επικριτική. Αν βιώνεται επιθετικότητα από μέρους της, να γνωρίζετε ότι παρόλο που αυτή απευθύνεται σε εσάς, στην ουσία αφορά δικές της πλευρές. Ιδιαίτερη προσοχή στο δευτερογενές όφελος που μπορεί να την κρατάει σε αυτή την κατάσταση. Το δευτερογενές όφελος αφορά τη φροντίδα, την υπερβολική προσοχή που δέχεται ένας ασθενής από τρίτους και την υπερπροστασία, που την οδηγούν σε παθητική στάση. Δεν θα πρέπει να τη λυπάστε γιατί υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί η εμμονή της.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα