Τι είναι το Σύνδρομο Εγκαύματος Δέρματος; Μπορεί να κολλήσω;

Τι είναι το Σύνδρομο Εγκαύματος Δέρματος; Μπορεί να κολλήσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Tο σύνδρομο εγκαύματος του δέρματος είναι μια σοβαρή δερματική λοίμωξη που προσβάλλει κατά κύριο λόγο βρέφη και παιδιά έως 6 ετών περίπου.

Στο ερώτημά σας απαντά η Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδη, Δερματολόγος

Είναι σπάνιο να προσβληθούν ενήλικες, εκτός κι αν παρουσιάζουν οποιαδήποτε νόσο του ανοσοποιητικού συστήματος ή νόσο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό, όπως HIV η νεφρική ανεπάρκεια.

Στη μικρή αυτή ηλικία το ανοσοποιητικό είναι ανώριμο να ανταποκριθεί στη λοίμωξη από σταφυλόκοκκο με έπαρκεια και αποτελεσματικότητα.

Tο σύνδρομο εγκαύματος του δέρματος, γνωστό και ως Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS). Το SSSS σύνδρομο αποκαλείται και νόσος Ritter’s ή νόσος του Lyell.

Οφειλεται στην απελευθερωση δυο επιδερμολυτικών εξωτοξινών, Α και Β, απο τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Ποσοστό 15% – 40% των υγιών ατόμων είναι φορείς του Staphylococcus aureus (χρυσίζοντος σταφυλόκοκκος) με εντόπιση στο δέρμα τους. Επίσης το μικρόβιο βρίσκεται στο φάρυγγα – αυτιά – μάτια.

Προσοχή! Η νόσος είναι κολλητική. Μπορεί να μεταδοθεί σε παιδικούς σταθμούς από τα χεριά των φροντιστών νοσούντων νηπίων ή από φορείς σταφυλόκοκκου στην ρινική κοιλότητα. Είναι συνήθεις οι επιδημίες μέσα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνήθως, ξεκινά από την ρινική ή την στοματική κοιλότητα και το στοματοφάρυγγα, ενώ στα νεογνά μπορεί να ξεκινήσει και από τον ομφαλό.

Τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου εγκαύματος του δέρματος είναι πυρετός, ερεθισμός, γενικευμένη ερυθρότητα επιδερμίδας.

Εντός 24 – 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζονται φυσαλίδες γεμάτες υγρό, οι οποίες σπάνε πολύ εύκολα και αφήνουν αποτύπωμα δέρματος που μοιάζει με έγκαυμα.

Η διάγνωση είναι κλινική και υποστηρίζεται από καλλιέργειες δερματικού επιχρίσματος.

Αν και η γενική εικόνα του συνδρόμου SSSS μοιάζει δυσοίωνη, τα παιδιά συνήθως επανέρχονται πλήρως στην προηγούμενη φυσιολογική κατάστασή τους μετά 5 – 7 ημέρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας.

Η πρόωρη διάγνωση του συνδρόμου SSSS απαιτείται να γίνει, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί, τότε επιπλέκεται με εμφάνιση σήψης – κυτταρίτιδας – πνευμονίας, ακόμα και θάνατο μετά την σοβαρά επιπλάκεισα λοίμωξη.

Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδου

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα

210 6435455

Σχετικά άρθρα