Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου- Τα 1,1 δισ. δολάρια, η φιλία με τους Κένεντι και ο γάμος του με τη Μαριάννα

Η 32η ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes ανακοινώθηκε και ανάμεσα στους 2.208 δισεκατομμυριούχους υπάρχουν και 4 Έλληνες. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κατέκτησε την 1.999η θέση με περιουσία 1,1δισ. δολάρια. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου αφού οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποφέρουν αμύθητα κέρδη. Η οικογένεια έχει επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα , σε ποδοσφαιρικές ομάδες όπως αναφέρει το Forbes. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι συνιδρυτής της Motor Oil.

Ποια όμως είναι η ιστορία ενός από τους τέσσερις πιο πλούσιους Έλληνες; Πάμε να ρίξουμε μία ματιά στη ζωή του Βαρδή Βαρδινογιάννη και την πορεία της οικογένειάς του.

vardis-vardinogiannis

Οι ρίζες της οικογένειας στα Σφακιά

Η μεγάλη ιστορία της οικογένειας Βαρδινογιάννη ξεκινά από τα Σφακιά της Κρήτης που ζούσε από τον 19ο αιώνα, ενώ αργότερα τον 20ο αιώνα η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Επισκοπή Λαππαίων Ρεθύμνου. Η οικογένεια εκείνη την εποχή ήταν πολύ φτωχή αφού είχε να θρέψει δέκα παιδιά.

Ο παππούς, Γιάννης Βαρδινάκης, πρωτοστάτησε στην εξέγερση των Σφακιανών κατά των Τούρκων (1877-1878) και έμεινε γνωστός ως Βαρδινογιάννης δίνοντας έτσι καινούργιο επώνυμο στην οικογένεια του.

vardis-kai-marianna-vardinogianni
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αποφασίζει να μπει στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων ακολουθώντας την πορεία του αδερφού του Νίκου. Ο Βαρδής θεωρείται ο γενάρχης της νέας γενιάς της οικογένειας αφού έκανε τα βήματα για να την φέρει στην κορυφή. Στα 34 του χρόνια αποστρατεύεται λόγω Χούντας το 1967 με τον βαθμό του αντιναυάρχου. Λέγεται ότι λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό. Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.

Ήδη από τη δεκαετία του ’60 ο αδερφός του Νίκος είχε δημιουργήσει το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη και το διυλιστήριο της Motor Oil, επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Νίκου Βαρδινογιάννη έφερε στο τιμόνι των επιχειρήσεων τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επέκτεινε τις δραστηριότητές του. Ναυπήγησε πλοία και έκλεισε μεγάλες συμφωνίες απ’ ευθείας με ξένες κυβερνήσεις.

vardis-kai-marianna-vardinogianni
Ο γάμος του με τη Μαριάννα

Η γνωριμία τους μάλλον έγινε τυχαία σε ένα φιλικό σπίτι όταν η Μαριάννα ήταν ακόμα μαθήτρια. Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο το Χρήστο Λαμπράκη τον οποίο ο Βαρδής γνώρισε στον στρατό

Στις αρχές του γάμου της η Μαριάννα ήταν υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, μιας και ο μισθός του σημαιοφόρου τότε, στο Πολεμικό Ναυτικό, Βαρδή της, ήταν μόλις 2.500 δρχ. το μήνα. Για επιπλέον χρήματα, εργαζόταν και στο ραδιοφωνικό σταθμό ως εκφωνήτρια ειδήσεων στην Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό, όπου γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη μετέπειτα φίλη της.

Η αδυναμία που έχει στον άντρα της φαίνεται από τον τρόπο που έχει περιγράψει σε παλιότερη συνέντευξή την άποψή της για τον έρωτα:

«Ερωτεύτηκα μόνο μια φορά στη ζωή μου αλλά είναι σα να ερωτεύτηκα εκατό ανθρώπους μαζί. Κάπου διάβασα πως κανείς δεν γνωρίζει τον έρωτα καλύτερα από τους ανθρώπους που ερωτεύονται σπάνια. Οι άλλοι απλώς κάνουν συλλογές ερωτικών ενάρξεων».

Από το γάμο του με τη Μαριάννα, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει αποκτήσει πέντε παιδιά στα οποία αργά ή γρήγορα θα περάσει η κληρονομιά της οικογένειας. Ο Γιάννης (Τζιγγερ), η Χριστιάννα, ο Γιώργος, ο Νίκος και η Βαρδιάννα αποτελούν τη νέα γενιά Βαρδινογιάννηδων.

vardis-vardinogiannis

Η παραλίγο μοιραία επίθεση από τη 17 Νοέμβρη

Μπορεί ο Βαρδής Βαρδινογιάννης να έχει δύναμη ωστόσο λίγο έλειψε να σκοτωθεί τον Νοέμβριο του 1990 όταν δέχτηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι ρουκέτες κατάφεραν και πέτυχαν το αυτοκίνητο που επέβαινε ωστόσο χάρις στην ισχυρή θωράκισή του ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σώθηκε. Μάλιστα μιλώντας μετά το περιστατικό στον στενό του φίλο Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) ψύχραιμος είχε πει:

«Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…»

 

Η φιλία με την οικογένεια Κένεντι

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η σχέση της οικογένειας με τον Μαρκ και την Έθελ Κένεντι. Η οικογένεια Κένεντι είναι μια αμερικανική οικογένεια που έχει εξέχουσα θέση στην πολιτική, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις. Στη βίλα του Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Εκάλη γιορτάστηκε ο γάμος της Ρόρι Κένεντι ενώ ο γάμος της αδερφή της Κόρτνεϊ γιορτάστηκε στο πολυτελές σκάφος Varmar που ανήκει επίσης στον Βαρδινογιάννη.

Τα παιδιά του Βαρδή Βαρδινογιάννη με την Μαριάννα

giannis-vardinogiannis
Γιάννης Βαρδινογιάννης

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης όπως ήταν προφανές μεγάλωσε βασιλικά. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και αργότερα έφυγε για σπουδές στην Αμερική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μεγαλομέτοχος της ομάδας, ενώ ως μεγάλος λάτρης της ταχύτητας, έκανε κι ένα πέρασμα από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλι. Ουδέποτε βέβαια έπαψε να είναι εραστής του κινδύνου και της υψηλής έκκρισης αδρεναλίνης.

Mε τη σύζυγό του Μελίσσα Γκρόμελ, η οποία κατάγεται από τη Σουηδία, παντρεύτηκαν σε μια αριστοκρατική τελετή το 1996. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρεις γιους. Αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα ιδανικό παράδειγμα ζευγαριού.

marrianna-goulandri-xristina-vardinogianni
Η Χριστίνα Βαρδινογιάννη με την κόρη της Μαριάννα Γουλανδρή

Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη παντρεύτηκε το 1987 τον κ. Γιώργο Γουλανδρή κάνοντας έναν από τους πιο πολυσυζητημένους γάμους της χρονιάς. Απόλυτα φυσικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ενώθηκαν δύο μεγάλες οικογένειες. Μαζί απέκτησαν την Μαριάννα Γουλανδρή.

marianna-goulandri
Μαριάννα Γουλανδρή

 

marianna-goulandri-filippos-laimos
Μαριάννη Γουλανδρή στον γάμο της με τον Φίλιππο Λαιμό

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είναι παντρεμένος με την Αγάπη Πολίτη. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Παύλο, τον Νίκο και τη Χρυσή.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε τις τελευταίες μέρες η Χρυσή Βαρδινογιάννη αφού απ’ ότι φαίνεται είναι ζευγάρι με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Η σχέση τους είναι πρόσφατη αφού μόλις πριν από έξι μήνες χώρισε η Χρυσή Βαρδινογιάννη με τον σύζυγό της Νίνο με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

aleksia-antsakli-nikos-vardinogiannis
Ο Νίκος Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Αλεξία Αντσακλή

Ο Νίκος Βαρδινογιάννης είναι παντρεμένος με την Αλεξία Αντσακλή και τα απέκτησαν μαζί τον Άρη και τον Βαρδή.

Στις 27 Αυγούστου 2005 η Βαρδιάννα, η μικρότερη κόρη του Βαρδή Βαρδινογιάννη ένωσε τη ζωή της με τον αγαπημένο της Ιδομενέα Κογχυλάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Λονδίνο όπου σπούδαζαν και οι δύο.

 

Σχετικά άρθρα