Παιδί και διαζύγιο: Όταν ο ένας γονέας κατηγορεί τον άλλο…

Αν είστε χωρισμένοι γονείς, θα πρέπει να αγαπάτε το παιδί σας, είτε μένετε μαζί του είτε όχι. Θα πρέπει να μην γεμίζετε την παιδική του ψυχούλα με κακίες για τον μπαμπά ή τη μαμά, ό,τι και αν νιώθετε εσείς. Κρατήστε τα για τον εαυτό σας. Το παιδί το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να ακούει κατηγορίες για τον ένα ή τον άλλο γονιό. Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο το παιδί ρίχνει ευθύνες στη μάνα ενώ έχει όλα τα παραπάνω; Πολύ συχνά ο 10 ετών γιος μου με κάνει να κλαίω όταν πηγαίνει στο σύζυγό μου, του λένε άσχημα πράγματα για μένα, έρχεται και μου τα λέει με το δικό του τρόπο! Έχω δύο γιους 8 και 10 ετών τους δίνω και την ψυχή μου ! Αλλά απογοητεύομαι, έχω την αίσθηση ότι δεν με θέλουν δεν μ αγαπάνε !

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Πώς βιώσανε τα παιδιά αλλά και εσείς με τον πρώην σύζυγό σας το διαζύγιο; Υπήρξε η δυνατότητα να ακουστούν και να αναγνωριστούν όλα τα “δύσκολα” συναισθήματα και οι ανησυχίες που αυτή η κατάσταση δημιουργεί;
Ένα διαζύγιο φέρνει πολλές αλλαγές και οι αλλαγές είναι πάντα δύσκολες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Οι αλλαγές μας κάνουν να νιώθουμε χαμένοι και φοβισμένοι. Θυμώνουμε που βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση. Και οι δύο γονείς είναι πιθανόν να εισπράττουν το θυμό των παιδιών τους. Ξεσπάμε σε ανθρώπους που αγαπάμε και ξέρουμε ότι είναι εκεί για εμάς και ότι δεν θα μας απορρίψουν.
Χρειάζεται τα παιδιά να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους. Να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους.
Οι γονείς μπορούν να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους για να ξεπεράσουν αυτή την αλλαγή εάν πρώτα οι ίδιοι πάρουν βοήθεια. Ένας σύμβουλος μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ τους ώστε να μπορούν στη συνέχεια να συνεργαστούν προς το συμφέρον των παιδιών τους.

Γιάννα Αγγελάκου

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μail:[email protected]
Τηλ: 6982160384 2731027590

Σχετικά άρθρα