Φοβίες και εμμονές: Δεν μπορώ να κοιμηθώ μόνη, φοβάμαι μην έχει μπει κάποιος. Τι να κάνω;

Είμαι 23 χρόνων. Το θέμα μου βασικά δεν είναι ότι δεν μπορώ τη μοναξιά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές την αναζητώ και από μονή μου και την απολαμβάνω. Έχω όμως πρόβλημα με το να μένω μονή μου το βραδύ. Με πιάνουν φοβίες ότι μπορεί κάποιος να έχει μπει στο σπίτι και όταν πέσω να κοιμηθώ να μου κάνει κακό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνομαι εμμονική με το αν κλείδωσα τα πάντα και να ψάχνω όλο το σπίτι για να σιγουρευτώ ότι δεν είναι κανείς. Δεν βιώνω το ίδιο πρόβλημα στο πατρικό μου σπίτι. Σε αυτό μπορεί να έχω απλώς πολύ μικρά περιστατικά, όπως να κοιτάξω κάτω από το κρεβάτι για παράδειγμα. Όταν είμαι με κόσμο επίσης δεν φοβάμαι τόσο. Ξέρω ότι γίνομαι παρανοϊκή πολλές φόρες, αλλά μου είναι δύσκολο να το σταματήσω. Δεν ξέρω αν μπορείτε να με βοηθήσετε, αλλά θα εκτιμούσα πολύ κάποια συμβουλή για το τι να κάνω.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Η φοβία είναι μια διαταραχή που οδηγεί σε σοβαρές ψυχικές παλινδρομήσεις. Δηλαδή ένα ώριμο κατά τα άλλα άτομο, με σχέσεις, με λειτουργικότητα και δημιουργικότητα, εξαιτίας ενός -είτε εξωτερικού γεγονότος( τραυματικό γεγονός ) είτε εσωτερικού, ( σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις)- αισθάνεται αιφνίδια ότι δεν έχει τα ψυχικά εφόδια να περάσει κάποιες δοκιμασίες που σε άλλους μοιάζουν φυσικές.

Αυτό δείχνει μια έλλειψη στη διάρκεια της συναισθηματικής ανάπτυξης, σε ένα στάδιο που θα έπρεπε ένα παιδί να κατακτήσει επαρκώς τη βασική εμπιστοσύνη προς τους άλλους και την αυτονομία του.

Στον αντίποδα, εξαιτίας αυτής της έλλειψης, κυριαρχούν στην προσωπικότητα, η αμφιβολία η ανασφάλεια και η δυσπιστία. Η μοναξιά που βιώνεται είναι πρωτίστως εσωτερική: Στην επαφή με τον εαυτό σας.

Θα σας πρότεινα να αυξήσετε τις δραστηριότητές σας, να ασχοληθείτε με τις υποχρεώσεις σας και να εντείνεται τις κοινωνικές επαφές με στόχο να αναδυθεί η πλευράς σας που είναι ώριμη, δυναμική και δραστήρια. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία αναβιώνει μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία αυτές τις καταστάσεις και δρα επανορθωτικά σε αυτά τα ελλείμματα.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα