Είναι πραγματική φίλη ή με κοροϊδεύει; Πώς θα το καταλάβω;

Πριν 3 χρόνια γνώρισα μια κοπέλα που έκανε κολλητή παρέα με μια κοινή μας φίλη κι έτσι βγαίναμε κάθε Σάββατο… Μέχρι που σταμάτησαν να είναι κολλητές και συνεχίσαμε οι δυο μας να κάνουμε παρέα… Ωστόσο από κάποια στιγμή και μετά άρχισε να με αποφεύγει. Όταν της ζήτησα εξηγήσεις, μου απάντησε ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει παρέα μαζί μου και δε με βλέπει όπως πριν. Και σταματήσαμε να κάνουμε παρέα.

Ωστόσο παραμείναμε φίλες στο Facebook. Μου έστειλε 3 μήνες μετά για να δει τι κάνω και ξαναρχίσαμε να κάνουμε παρέα. Ώσπου παρεξηγηθήκαμε και πάλι γιατί δεν ακολούθησα σε κάτι που μου πρότεινε λόγω οικονομικών. Μάλιστα με έκανε διαγραφή στο Facebook κι εγώ block!..

Πριν από λίγο διάστημα χρειάστηκα σε κάτι τη βοήθειά της και επικοινώνησα μαζί της. Και ξαναρχίσαμε να κάνουμε παρέα και μάλιστα μου στάθηκε αρκετά στα θέματα που είχαμε.

Το τέλος ήρθε για πολύ χαζό λόγο.

Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε να πήγαινα από το σπίτι της για ταινία αλλά θα πήγαινα γυμναστήριο. Εγώ αποφασίζω πολύ αργά… Μετά τα μεσάνυχτα να απενεργοποιήσω το facebook κι αυτή με πήρε τηλέφωνο το πρωί γιατί νόμιζε ότι την έκανα ξανά block κι άρχισε να λέει διάφορα… Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να μαστε κολλητές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μιλάμε ή δε θα κάνουμε παρέα. Εγώ στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Μάλιστα της μιλούσα κλαίγοντας. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά για μένα είναι και θα παραμείνει φίλη μου, τουλάχιστον μέσα μου.
Ήμουν πολύ κλειστή σαν παιδί πράγμα που δε με βοήθησε μεγαλώνοντας…αλλά όσο δουλεύω τώρα τελευταία με τον εαυτό μου πιστεύω ότι τα καταφέρνω… Εκείνη λέει ότι είμαι ανασφαλής κι ότι θέλω πολλή δουλειά με τον εαυτό για να αποκτήσω πραγματικές φιλίες… Γιατί να γίνονται όλα αυτά;
Είναι πραγματική φίλη; Έχω προβληματιστεί υπερβολικά μαζί της.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Άση Μπουμπαλίκη

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Η φιλία είναι ένα σημαντικό και βασικό κομμάτι στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Επιθυμούμε οι φίλοι μας να είναι άτομα που μπορούμε να εμπιστευτούμε,άτομα με τα οποία θα μοιραστούμε τα πιο κρυφά μας μυστικά,  άτομα με τα οποία έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, άτομα με τα οποία επικοινωνούμε πολύ και γενικά ταιριάζουμε.

Όταν λοιπόν κλονίζεται μία φιλία, πονούμε πολύ και νιώθουμε ότι έχουμε χάσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τη ζωή μας. Η απώλεια είναι μεγάλη. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση. Νιώθεις στενοχωρημένη για αυτή τη φιλία που φαίνεται να μην είναι πολύ σταθερή και αυτό σε μπερδεύει. Είναι μία φιλία που δε σου δίνει τη σταθερότητα που θα επιθυμούσες έτσι ώστε να νιώθεις ασφάλεια με το συγκεκριμένο άτομο.

Αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι μία ανοιχτή συζήτηση με τη φίλη σου για τα πραγματικά συναισθήματα τα οποία νιώθετε η μία για την άλλη. Τι νιώθει εκείνη για εσένα και πώς νιώθεις εσύ. Είσαι σημαντική για εκείνη;Σε χρειάζεται στη ζωή της; Για εσένα απ΄όσο φαίνεται είναι ένας σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου και φαίνεται να έχεις επενδύσει πάνω της.

Εάν όμως μία φιλία δεν είναι ισότιμη τότε δεν θα μπορέσει να αντέξει στο πέρας του χρόνου. Όλοι έχουμε ανάγκη από σταθερούς φίλους στη ζωή μας που θα μας δίνουν ασφάλεια και θα μας συντροφεύουν σε αυτή. Μη φοβηθείς να μάθεις εάν αυτή είναι λοιπόν μία πραγματική φίλη.

Σχετικά άρθρα