Εντερικά βακτήρια “ένοχα” για αυτοάνοσες παθήσεις

Η επιστημονική έρευνα φέρνει διαρκώς νέα στοιχεία στο φως για τη σχέση που έχουν τα εντερικά βακτήρια με την συνολική υγεία του σώματος. Μια νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένοι τύποι εντερικών βακτηρίων μπορούν να “ταξιδέψουν” και σε άλλα σημεία του σώματος, σύμφωνα με άρθρο του Science.

Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί την εκδήλωση αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ηπατική νόσος και ο ερυθηματώδης λύκος, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά παράλληλα παρέχει στους επιστήμονες και νέους τρόπους θεραπείας των ασθενειών αυτών με τη στόχευση των κατάλληλων βακτηρίων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Κονέκτικατ, κατάφεραν να αποδείξουν ότι αυτή η μικροβιακή μετανάστευση συμβαίνει ήδη στα ποντίκια, καθώς και σε κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων. Επίσης, εντοπίζονται εντερικά βακτήρια στα ήπατα ασθενών με αυτοάνοση πάθηση.

«Τα βακτήρια αυτά δεν μένουν στο έντερο. Μπορούν να διαπεράσουν τα τοιχώματα του εντέρου και να φτάσουν και σε άλλα όργανα», εξηγεί ο ανοσολόγος, Μαρτιν Κριεγκελ.

Πρόκειται για τα βακτήρια της οικογένειας Enterococcus gallinarum, που είναι γνωστό ότι προκαλούν την εξάπλωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μπορεί να φύγει από το εντερο των ποντικιών και να φτάσει στους λεμφαδένες, το ήπαρ και τον σπλήνα.

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι τέτοιοι μικροοργανισμοί μπορούν να διαφύγουν από το έντερο, μέχρι σήμερα θεωρούνταν το φαινόμενο ως αντίδραση σε φλεγμονώδεις παθήσεις ή σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει όμως ότι αυτό συμβαίνει φυσιολογικά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το «ταξίδι» του E. gallinarum προκαλούσε την παραγωγή αντισωμάτων και φλεγμονής στα τρωκτικά, την κλασσική δηλαδή αντίδραση του ανοσοποιητικού και μάλιστα επαρκή για να προκαλέσει την εκδήλωση αυτοανοσων παθήσεων.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι παρόμοια φλεγμονή άρχισε να εκδηλώνεται και σε υγιή ηπατικά κύτταρα που είχαν καλλιεργηθεί εργαστηριακά, καθώς και η παρουσία του συγκεκριμένου βακτηρίου στα ήπατα ασθενών με ήδη αυτοάνοσο νόσημα.

«Όταν μπλοκάραμε τη οδό της φλεγμονής, καταφέραμε να αναστρέψουμε την επίδραση του βακτηρίου στην αυτοανοσία», σημειώνει ο Δρ Κριεγκελ.

Και συμπληρώνει ότι τα πρέπει να συνεχιστεί η μελέτη ώστε να αποσαφηνιστεί πως και γιατί τα εντερικά βακτήρια μπορούν να αποδράσουν από το φυσικό τους περιβάλλον.

Πηγή: health.in.gr

 

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X