Αυγά ποσέ με σος beaujolais

Μια παραλλαγή της κλασικής, απλής αλλά νόστιμης συνταγής: αυγά ποσέ με σος beaujolais.

Υλικά

4 φρέσκα αυγά
100 ml λευκό ξίδι

Για τη σος Beaujolais

1 κρόκος αυγού

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

150 ml φιστικέλαιο (σε καταστήματα με βιολογικά και deli) ή άλλο φίνο λάδι από ξηρό καρπό
50 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί Beaujolais
1/3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα

4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς την κόρα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
τα φύλλα από 1 κλωνάρι μαϊντανού + 3 κλωνάρια μυρώνια, ψιλοκομμένα
μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Αυγά ποσέ: Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 500 ml νερό και το ξίδι μέχρι να κοχλάσουν. Σπάμε ένα ένα τα αυγά μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε κατευθείαν από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα. Τα γυρίζουμε απαλά ώστε να καλυφθούν από το ασπράδι. Βράζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίζουμε τα αυγά και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
  • Ψωμί: Με ένα κουπάτ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια από κάθε φέτα ψωμιού και την υπόλοιπη ψίχα την κόβουμε σε κυβάκια. Σοτάρουμε στις 3 κουτ. σούπας λάδι και σε δυνατή φωτιά το ψωμί (στρογγυλά και κυβάκια) για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Σος: Ρίχνουμε τα 100 ml από το κρασί και τη ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε μέχρι να μειωθεί αρκετά και να αποκτήσει υφή σιροπιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλάτι και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε σταδιακά τα λάδια, χτυπώντας με το σύρμα έτσι ώστε να γίνει μια μαγιονέζα. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι κρασιού, ανακατεύοντας με το σύρμα. Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο κρασί και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε 4 βαθιά πιάτα από 1 στρογγυλό κρουτόν και 1 αυγό. Ρίχνουμε τη σος, τα μυρωδικά, πιπέρι και τα τηγανητά κυβάκια ψωμιού.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα