Η Βρετανία κατηγορεί την Ρωσία για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα και δίνει διορία στον Πούτιν ως τα μεσάνυχτα για εξηγήσεις

Διορία έως τα μεσάνυχτα έχει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να δώσει εξηγήσεις στη Βρετανία σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ με μια στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική ουσία, η οποία παρασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος δηλητηριάστηκε με μια στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική ουσία, η οποία παρασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση. Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου που βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της βρετανικής πόλης Σάλσμπερι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση. Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο υπήρξε σχεδόν κατηγορηματική λέγοντας ότι είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση, είτε επέτρεψε ο νευροτοξικός παράγοντας (που ανήκει στη σειρά νευροτοξικών παραγόντων Novichok) να φθάσει στα χέρια άλλων. Τα Novichok είναι σειρά νευροπαραλυτικών ουσιών που παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970- 1980.

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και παράτολμης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μιας «στοχευμένης ενέργειας» του ρωσικού κράτους και το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.

Σε περίπτωση που η ρωσική απάντηση δεν ικανοποιήσει αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον της Βρετανίας», επισήμανε η Μέι και προειδοποίησε για «πολύ πιο εκτεταμένα» μέτρα εναντίον της ρωσικής οικονομίας.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Με τη Βρετανία συντάχθηκε ο Αμερικάνος Υπουργούς Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, εκφράζοντας την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στις βρετανικές εκτιμήσεις και μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ  να μην έχει σχολιάσει την υπόθεση, αλλά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο, το οποίο χαρακτήρισε «στενότερο σύμμαχο» της Αμερικής χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση.

Από την πλευρά της και η ΕΕ δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Βρετανίας, η οποία σε έναν χρόνο και πλέον αναμένεται να αποχωρήσει από το μπλοκ. Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

Αλλά και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη χρήση κάθε τύπου νευροτοξικού παράγοντα φρικτή και απολύτως απαράδεκτη.

Στη Γερμανία ο σύμμαχος της Ανγκέλα Μέρκελ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής προτείνει κοινή απάντηση από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση Σκρίπαλ.

Ερωτηθείς για τις πιθανές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, ο Ρέτγκεν απάντησε ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να έχουν στόχο τα παραποιημένα σύνορα ανάμεσα στο ρωσικό κράτος, τον μηχανισμό ασφαλείας και το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τη Βρετανία ώστε να εξετάσει την ανοιχτή της στάση απέναντι στο ρωσικό κεφάλαιο αμφιβόλου προελεύσεως».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με τη σειρά του ότι, η χώρα του ενθαρρύνεται από την «προθυμία φίλων» να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς το Λονδίνο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα