Με χώρισε όταν πενθούσα για τον θάνατο του πατέρα μου, αλλά τον θέλω πίσω. Τι να κάνω;

Είμαι 26 χρονών και είχα μια σχέση εδώ και 2 χρόνια. Αυτή τη σχέση την έκανα μετά από αρκετό καιρό που ήμουν μόνη γιατί είχα βγει μέσα από μια πολύ άσχημη σχέση πολλών χρόνων. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα όμορφα, αλλά δεν μπορούσα να ανοιχτώ. Εκείνος έκανε τα πάντα και άρχισα σιγά-σιγά να ανοίγομαι. Είχαμε μια πολύ όμορφη σχέση για 1,5 χρόνο. Μετά από 1,5 χρόνο ήρθαν τα πάνω-κάτω στη ζωή μου, γιατί έχασα τον πατέρα μου και ξαφνικά εκεί που ήμασταν όμορφα, εκεί βρέθηκε να πρέπει να με βοηθήσει. Το θέμα είναι ότι δεν σταμάτησε εκεί το πρόβλημα. Εγώ ένιωθα ανασφάλεια είχα ξεσπάσματα, κλάματα, κρίσεις πανικού.

Τέλος πάντων έκατσα σπίτι του 6 μήνες. Ενώ ήταν να κάτσω λιγότερο. Έφτιαχνα το σπίτι μου, και με διαφορές αναποδιές καθυστέρησε πάρα πολύ. Εκείνος δεν ήταν έτοιμος για να μείνουμε μαζί και έτσι πνιγόταν κάθε μέρα και περισσότερο μέχρι που πριν από μια εβδομάδα με χώρισε λέγοντας μου ότι είναι κουρασμένος, δεν θέλει σχέση αυτόν τον καιρό και γενικά δεν θέλει τίποτα, αλλά αυτό που ξέρει είναι ότι μ’ αγαπάει όσο τίποτα στον κόσμο και θέλει να μαθαίνει νέα μου και θα είναι δίπλα μου… (να πω εδώ ότι δεν έδωσα κι εγώ λίγο χρόνο και χώρο που ζητούσε με το να πάω να κοιμηθώ κάπου αλλού για 1-2 βράδια κι έκανα μούτρα και τσακωνόμασταν. Καθώς και με το θέμα της καθαριότητας γιατί ήθελε να τα κάνω όλα εγώ κ το σπίτι να είναι στην εντέλεια κάθε μέρα). Τον θέλω πίσω. Μου λείπει πολύ και πονάω. Τι να κάνω; Έχω ελπίδες;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατ’ αρχάς συλλυπητήρια για την απώλεια σου. Πρέπει να ήταν πολύ δύσκολα για σένα.

Ακούω στο ερώτημα σου ότι είσαι απολογητική. Σαν να νιώθεις άσχημα που εκεί που πήγαινε η σχέση σου καλά, την επιβάρυνες με το πένθος σου. Σαν να φταις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Περνάς κάτι πολύ δύσκολο και έχεις δικαίωμα να είσαι στεναχωρημένη, ακόμα και κακότροπη, και να έχεις ανάγκη τον σύντροφο σου τώρα περισσότερο από ποτέ. Έχασες τον πιο σημαντικό άντρα τής μέχρι τώρα ζωής σου και είναι απολύτως λογικό ότι ενστικτωδώς θα στραφείς στον δεύτερο πιο σημαντικό άντρα για παρηγοριά. Οπότε, άφησε πίσω σου τις ενοχές για το πώς φερόσουν ενώ ήσουν μέσα σε βαρύ πένθος.

Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο «δύσκολη» μπορεί να έγινε η σχέση, όμως, στην τελική, αν δεν έχεις δικαίωμα να μην είσαι «καλόβολη» τώρα, τότε πότε; Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως θα έπρεπε να είσαι οπωσδήποτε δύστροπη, όμως σίγουρα αυτή την περίοδο είχες ελαφρυντικά.

Πέρα απ’ αυτό, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις έναν απολογισμό της σχέσης σου. Στο ερώτημα σου φαίνεται πως ήταν μία εξαιρετική σχέση, όσο όλα ήταν ρόδινα και εύκολα. Όμως, οι δυνατές σχέσεις φαίνονται στα δύσκολα. Αυτή η σχέση, σού έχει μάθει πως -μέσα στον πόνο σου- θα έπρεπε να έχεις και το νου σου να μην «δυσκολέψεις» τον σύντροφό σου. Και αυτό είναι τουλάχιστον άτοπο αυτή την περίοδο που αναρρώνεις από τέτοιο τραύμα. Είναι λοιπόν μία καλή αφορμή να συλλογιστείς τι αξίζεις σαν άτομο και τι θα πρέπει να διεκδικείς από τον κάθε σύντροφό σου.

Αν θεωρείς ότι ήσουν τόσο δύσκολη που να δικαιολογεί το ότι χωρίσατε τώρα, μπορείς να κάνεις μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης, εξηγώντας του πώς ένιωθες και το τι συνέβαινε μέσα σου όλο αυτό το διάστημα. Ίσως έτσι του δώσεις μία ευκαιρία να εκφράσει και εκείνος τι τον δυσκόλεψε. Ό,τι απαντήσεις και να λάβεις, προσπάθησε να μην αδικείς τον εαυτό σου, αλλά και τις ανάγκες σου.

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα