Εξήντα δισ. πλανήτες «προσφέρουν» ζωή

Η νέα γενιά επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετούν με όλο και μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον Γαλαξία. Τον τελευταίο καιρό έχουν διεξαχθεί μια σειρά από μελέτες στις οποίες έχει γίνει προσπάθεια να εξακριβωθεί ο αριθμός των πλανητών του, καθώς και ο αριθμός εκείνων με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Μια νέα μελέτη υπολογίζει τον αριθμό των πλανητών του γαλαξία μας που διαθέτουν συνθήκες φιλικές προς την παρουσία της ζωής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανέρχεται στα 60 δισ..

Οι κόκκινοι νάνοι

Ομάδα αμερικανών επιστημόνων μελέτησε δεδομένα από την αποστολή Kepler η οποία αναζητά πλανήτες στον γαλαξία μας. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στους κόκκινους νάνους, άστρα με μάζα 50% μικρότερη από αυτή του Ηλιου. Εχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 80% των άστρων του Γαλαξία είναι κόκκινοι νάνοι. Ο αριθμός των κόκκινων νάνων στον γαλαξία μας εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 150 δισεκατομμύρια.

Προηγούμενη μελέτη ανέφερε ότι σε περίπτωση που γύρω από έναν κόκκινο νάνο έχει σχηματιστεί ένα πλανητικό σύστημα θα υπάρχει στη λεγόμενη “κατοικήσιμη ζώνη

Σχετικά άρθρα