Stephen Hawking: Ένα σπουδαίο μυαλό “έφυγε” αφού πρώτα επέλεξε να ζήσει- Η αρρώστια, οι δύο γάμοι και οι επισκέψεις του στην Ελλάδα

Κάποιες συμπτώσεις δίνουν έναν άλλο συμβολισμό και νόημα σε κάποια γεγονότα. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η ημερομηνία που ο εμβληματικός Βρετανός Στίβεν Χόκινγκ «έφυγε» από τη ζωή, καθώς 14 Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ερχόταν στον κόσμο. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο γεγονότα φτάνει περίπου τα 140 έτη χρονικά αλλά η σπουδαιότητα της δουλειάς τους είναι τόσο “κοντά” καθώς το έργο και των δύο ήταν ανεκτίμητό για την ανθρωπότητα.

stephen-hawking

Ήσυχα στον ύπνο του έφυγε, σύμφωνα με την οικογένειά του, ο σπουδαίος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ την Τετάρτη 14 Μαρτίου σε ηλικία 76 ετών.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός από την ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του. Όπως με τρυφερότητα έγραψαν τα παιδιά του Λούσι , Ρόμπερτ και Τιμ :

«Ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, το έργο και η παρακαταθήκη του οποίου θα ζουν για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του, οι εξαιρετικές του ικανότητες και το χιούμορ του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Κάποτε είχε πει: “Δεν θα ήταν ενδιαφέρον το σύμπαν αν δεν φιλοξενούσε τους ανθρώπους που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα».

 stephen-hawking-9

Μεγάλωσε μέσα στα βιβλία

Ο Στίβεν Χόκινγκ(Stephen Hawking) γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 από τον Φρανκ και την Ίζομπελ Χόκινγκ στην Οξφόρδη. Παρά τους οικογενειακούς οικονομικούς περιορισμούς, και οι δύο γονείς είχαν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ο Φρανκ είχε σπουδάσει ιατρική και η Ίζομπελ Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά.

Η οικογένεια του Χόκινγκ μπορούμε να πούμε ότι ήταν ιδιαιτέρως εκκεντρική αλλά αδιαμφισβήτητα έδινε βάρος στη μόρφωση. Την ώρα του γεύματος ο καθένας βυθιζόταν σε ένα βιβλίο και στις δικές του σκέψεις. Μέσα στα βιβλία μεγάλωσε ο Στίβεν, σε ένα σπίτι που ήταν ακατάστατο και από δύο γονείς που δεν έδιναν σημασία τόσο στην οικονομική τους ευμάρεια όσο στην εκπαίδευση.

 stephen-hawking-5

Τα φοιτητικά χρόνια και το έργο του

Αν και στο σχολείο ήταν γνωστός ως «Αϊνστάιν», ο Χόκινγκ δεν ήταν αρχικά επιτυχημένος ακαδημαϊκά.
Σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ωστόσο κατά το πρώτο έτος ήταν απόμακρος από τους συμφοιτητές του και το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα μικρό αφού τα έβρισκε γελοία. Όλα άλλαξαν στο δεύτερο έτος όταν έγινε μέλος λέσχης κωπηλασίας του κολεγίου, που είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα από τα δημοφιλή παιδιά του κολεγίου.

stephen-hawking-12

Αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μεταπήδησε στο αντίπαλο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας. Το 1966 εκδίδει τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».

Έγινε διάσημος για το έργο του πάνω της μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.

stephen-hawking-book

 

Η γνωριμία με την πρώτη του γυναίκα και η διάγνωση της αρρώστιας

Ο Στίβεν Χόκινγκ συνάντησε τον έρωτα το 1963 στο πρόσωπο της Τζέιν Γουάιλντ. Οι δυσκολίες ωστόσο δεν άργησαν να έρθουν αφού λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο Στίβεν πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Οι γιατροί του έδιναν δύο χρόνια ζωής.

jane-hawking

Αυτό δεν εμπόδισε το ζευγάρι να συνεχίσει το ειδύλλιό του που οδήγησε σε γάμο δύο χρόνια αργότερα. Μαζί έκαναν τρία παιδιά. Όπως είχε εξομολογηθεί ο Στίβεν Χόκινγκ οι συναντήσεις με την Τζέιν ήταν που του έδωσαν κουράγιο να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που του είχε προξενήσει το σοκ από τη διάγνωση της αρρώστιας που τον ταλάνιζε.

stephen-hawking-8

Ο γάμος του πέρασε αρκετές δυσκολίες λόγω της αρρώστιας του αλλά και λόγω τhς έλλειψης ιδιωτικότητας που προκαλούσε η συνεχής παρουσία νοσοκόμων στο σπίτι τους. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση από το 1990 αλλά το διαζύγιο ήρθε το 1995.

stephen-hawking-7

Ο δεύτερος γάμος του και η ρήξη με την οικογένειά του

Μετά τη διάλυση του πρώτου γάμου του ο Χόκινγκ παντρεύτηκε την Ιλέιν Μέισον, μία από τις νοσοκόμες του. Ο γάμος του με την δεύτερη του γυναίκα διήρκησε έως το 2006. Για κάποια χρόνια είχε έρθει σε ρήξη με την οικογένειά του ωστόσο οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν μόλις χώρισε με την Ιλέιν. Υπήρχε η φημολογία ότι δεχόταν κακοποίηση από τη δεύτερη γυναίκα του, κατηγορίες που αναγκάστηκε να διερευνήσει η αστυνομία. Ο ίδιος είχε διαψεύσει τις φήμες γεγονός που σταμάτησε και τις έρευνες.

stephen-hawking-4

Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα και η αγάπη του για το …τζατζίκι

Το 1998 ήταν η χρονιά που ο Στίβεν Χόκινγκ επισκέφθηκε όχι ένα αλλά δύο νησιά της Ελλάδας. Όταν έφτασε στη Σάμο το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αφεθεί στη θέα της θάλασσας που έβλεπε από το δωμάτιό του. Οι εντυπώσεις του ήταν εξαιρετικές αφού είχε πει σε αυτούς που τον συνόδευσαν: «Μα, εδώ είναι επίγειος παράδεισος!»

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που συμμετείχε ήταν προσιτός, αφού παρακολούθησε διάφορες διαλέξεις ενώ τα βράδια διασκέδαζε στο νησί. Από την ελληνική κουζίνα αγάπησε την ταραμοσαλάτα, το μπριάμ, το στιφάδο και δεν μπορούσε να αντισταθεί στο… τζατζίκι.

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε επισκεφθεί και την Κρήτη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1998 για να δώσει διάλεξη στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τότε είχε υποστηρίξει στην ομιλία του ότι πιστεύει πως ο Αϊνστάιν δεν ανακάλυψε την θεωρία των πάντων, καθώς εργαζόταν σε λάθος μήκος και δεν πίστευε στη θεωρία της κβαντικής.

Δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του

Ο αγαπητός επιστήμονας αντιμετώπιζε μία πολύ ψυχοφθόρα ασθένεια, δεδομένου ότι από πολύ μικρός είχε οδηγηθεί στην απόλυτη ακινησία. Μπορεί το 1985 ο Χόκιν να έχασε οριστικά τη φωνή του εξαιτίας μιας πνευμονίας ωστόσο δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του.

stephen-hawking-14

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα όταν ρωτήθηκε «τι γήινο έχει κατά νου ένα επιστήμονας που έχει όλο το Σύμπαν στο κεφάλι του» απάντησε περιπαιχτικά λέγοντα ότι προσπαθεί να μην ξεχνά ότι ζει στη Γη, αν και η σύζυγός του ορισμένες φορές νομίζει ότι είναι από… άλλον πλανήτη.

 

Η αγωνία του για τον κόσμο και οι αθεϊστικές δηλώσεις του

Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήταν ένας άνθρωπος αποτραβηγμένος από τον κόσμο, βουτηγμένος στα αναπάντητα ερωτήματα. Ήταν ευαισθητοποιημένος και νοιαζόταν για την ανθρωπότητα. Η επιστήμη για εκείνον έπρεπε να χρησιμοποιείται υπέρ του ανθρώπου. Προειδοποιούσε για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και για τη πιθανότητα μίας άσχημης συνάντησης με τους εξωγήινους.

 stephen-hawking-10

Τη 17η Μαρτίου του 1968 ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ακτιβιστές που γέμισαν τους δρόμους του Λονδίνου για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, δίπλα στην ηθοποιό Βανέσα Ρέγντκρεϊβ και τον δημοσιογράφο Ταρίκ Αλί.

Την αντίθεσή του στην πολιτική του Ισραήλ την είχε εκφράσει μποϊκοτάροντας ένα συνέδριο στο Ισραήλ ενώ διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Παλαιστινίους επιστήμονες.

Ήταν σαφές ότι ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν άθεος και πίστευε ξεκάθαρα στην επιστήμη. Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από τον θρησκευτικό κόσμο.

«Θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

stephen-hawking-13

Θεωρούσε ότι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της παραγωγής δεν διανέμονται στον κόσμο αλλά ιδιοποιούνται από λίγους είναι η αιτία που ο κόσμος υποφέρει.

«Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς αυτά θα διανέμονται. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται. Από την άλλη, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι τώρα η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα.»

 stephen-hawking-11

Μια σπουδαία διαδρομή

Ο Στίβεν Χόκινγκ πήγε κόντρα στις προβλέψεις των γιατρών και έζησε μία ζωή όχι μόνο μεγάλη αλλά και σπουδαία. Οι δυσκολίες δεν τον εμπόδισαν να ζήσει μία γεμάτη ζωή. Ποιος να το πίστευε ότι θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει μέχρι και πτήση σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος!

stephen-hawking-2007-nasa

Πηγαίνοντας μία βόλτα στα μονοπάτια της ζωής του καταλαβαίνουμε γιατί ο Τζέιμς Μαρς επέλεξε να σκηνοθετήσει την ταινία «Η θεωρία των πάντων» που μιλάει για τη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ.

stephen-hawking-film2

 stephen-hawking-film
Χωρίς υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι ο Στίβεν Χόκινγκ δεν διέθετε απλά ένα δυνατό μυαλό αλλά και την απαραίτητη δύναμη ψυχής που χρειαζόταν για να μετατρέψει μία “ξεγραμμένη” ζωή σε μία σπουδαία διαδρομή.

Σχετικά άρθρα