LIVE: Ορκωμοσία και συλλήψεις στην Αίγυπτο

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ ανέλαβε σήμερα καθήκοντα, μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις. Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ενωτικός, ωστόσο την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν συλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μόρσι κρατείται στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου.

17: 45 Η αιγυπτιακή στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε στην πόλη Μάρσα Ματρούχ. Οι αρχές εντόπισαν τον Μπαντίε στην πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ωστόσο δεν θεώρησαν ότι προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Νωρίτερα, η εισαγγελία είχε διατάξει τη σύλληψή του, όπως και αυτή του ισχυρού ανώτατου στελέχους της Αδελφότητας, του Χάιρατ ελ Σάτερ. Ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων Γκεχάντ Ελ Χαντάντ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύδει, εάν ο Μπαντίε έχει πράγματι συλληφθεί.

16:14 Ο Ελ Μπαραντέι θεωρείται ο πιθανότερος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο

Ποιος είναι ο Αντλί Μανσούρ

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου ορίστηκε σήμερα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατός προχώρησε στην αναστολή του Συντάγματος και ο επικεφαλής Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ανακοίνωσε πως ο Μανσούρ θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, μέχρι να πραγματοποιηθούν στην Αίγυπτο νέες εκλογές.

Έχοντας υπηρετήσει ως αναπληρωτής επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 1992, ο Μανσούρ ορίστηκε επικεφαλής τον Μάιο του 2013 και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου. Μετά την ορκωμοσία του ως μεταβατικού ηγέτη της χώρας, επαίνεσε τις μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αιγύπτου, οι οποίες οδήγησαν και στην απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. Μάλιστα, τόνισε ότι “η επανάσταση θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να σταματήσουμε την “παραγωγή” τυράννων

Σχετικά άρθρα