«Καλύπτουν» τον Χουάν Κάρλος τα ανάκτορα

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση των ανακτόρων που δόθηκε στην δημοσιότητα και αποτελεί την απάντηση της μοναρχίας σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο αναφερόταν ότι είχε λάβει κληρονομιά ύψους 2,3 εκατ. ευρώ από τον πατέρα του πριν από 20 χρόνια.

Ο Χουάν των Βουρβόνων (1913-1993) είχε αφήσει στους κληρονόμους του ένα ποσό ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν αποταμιευμένο σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Ελ Μούντο τον Απρίλιο.

Ο Χουάν των Βουρβόνων ουδέποτε βασίλευσε, όμως ο γιος του ανήλθε στο θρόνο το 1975 έπειτα από το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος επέλεξε τον Χουάν Κάρλος για να τον διαδεχτεί στη θέση του αρχηγού του κράτους.

Έρευνα των ανακτόρων αποκάλυψε ότι τα χρήματα της κληρονομίας του Χουάν Κάρλος που ήταν κατατεθειμένα στο λογαριασμό στην Ελβετία δαπανήθηκαν για να καλυφθούν “υποχρεώσεις και χρέη” του πατέρα του, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο παλάτι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι λογαριασμοί ήταν κενοί και έκλεισαν το 1995.

Οι πηγές αυτές, εξάλλου, δήλωσαν “πεπεισμένες” ότι ο μονάρχης της Ισπανίας κατέβαλε φόρο κληρονομιάς, παρότι δεν υφίσταται κανένα έγγραφο που να το αποδεικνύει.

Κόμματα της ισπανικής αριστεράς και περιφερειακά κόμματα είχαν καλέσει το βασιλιά να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπο του αρχηγού του ισπανικού κράτους. Η φήμη της ισπανικής μοναρχίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει τρωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα