Φασουλοκεφτέδες

Μια πρωτότυπη συνταγή για να καταναλώσετε κεφτεδάκια και την περίοδο της νηστείας! Ξέρατε ότι πέρα από ρεβυθοκεφτέδες, υπάρχουν και οι φασουλοκεφτέδες; Το λέει το όνομά τους: προέρχονται από τα φασόλια! Επιλέξτε ανάμεσα σε γίγαντες ή μπαρμπούνια και πειραματιστείτε στην κουζίνα!

Υλικά

250 γρ. φασόλια γίγαντες ή μπαρμπούνια*
1 μέτρια πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, βρασμένη και καθαρισμένη
4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 – 3 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), τριμμένες
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας τριμμένο ξερό εστραγκόν
3 κουτ. σούπας σουσάμι, ψημένο και τριμμένο
1 μυτίτσα γαρίφαλο, τριμμένο
1 – 3 κουτ. σούπας αλεύρι και χωριστά για το αλεύρωμα
4 κουτ. σούπας λάδι και χωριστά για το τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

  • Μουλιάζουμε τα φασόλια για 1 βράδυ. Την επομένη, τα βράζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν (για περίπου 1 ώρα). Τα σουρώνουμε, τα αλατίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Λιώνουμε την πατάτα με την ειδική πρέσα ή με πιρούνι και τη βάζουμε μαζί με τα πολτοποιημένα φασόλια σε λεκανίτσα.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 4 κουταλιές λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για 3 – 4 λεπτά. Τα βάζουμε στη λεκανίτσα με τα φασόλια και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το σουσάμι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι και ελέγχουμε αν πλάθονται οι κεφτέδες. Αν όχι, βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ελέγχουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με άφθονο καυτό λάδι για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Συνοδεύουμε τους κεφτέδες με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελιές.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα