Διεθνές συνέδριο για τον καπνό στην Καβάλα

Στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα ισχυροί ξένοι επιχειρηματίες κυρίως από την Αυστροουγγαρία ανέδειξαν το εμπόριο του καπνού σε κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα σε μια σειρά ελληνικών πόλεων, ανάμεσά τους και η Καβάλα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης οι ισχυροί αυτοί έμποροι εισήγαγαν σταδιακά καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας και δεματοποίησης του καπνού που κυρίως στη διάρκεια του μεσοπολέμου άλλαξαν δραστικά την κουλτούρα εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στα καπνομάγαζα.

Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες στην επεξεργασία του καπνού αλλά και οι αλλαγές που επέφεραν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Καβάλας θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη διάρκεια ενός επιστημονικού συνεδρίου και μιας έκθεσης φωτογραφίας. Το διεθνές συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν από την Παρασκευή στην Καβάλα στην Δημοτική Καπναποθήκη, τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και συνδιοργανώνεται με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας, του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Δήμου Καβάλας, της Ουγγρικής Πρεσβείας και του Σουηδικού Ινστιτούτου.

Το επιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημόνων του ΕΜΠ Μαρία Ρεντετζή, ενώ την έκθεση επιμελείται ο Ελληνοαυστριακής καταγωγής αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και η καθηγήτρια Μαρία Ρεντετζή τονίστηκε ότι στόχος του διεθνούς συνεδρίου είναι να ξαναειπωθεί η ιστορία του καπνού μέσα από τους δρόμους μεταφοράς των τεχνολογιών του. “Οι εμπορικές σχέσεις -και ό,τι αυτές επέφεραν- μεταξύ Καβάλας και Βιέννης αποτελούν ένα παράδειγμα μεταφοράς τεχνολογίας κι ένα σημείο εκκίνησης για μια ευρύτερη συζήτηση πάνω στη χρήση της τεχνολογίας στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή του καπνού

Σχετικά άρθρα