Hubert de Givenchy: “Έφυγε” ο θρύλος της υψηλής ραπτικής που έντυνε την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση – Η ίδρυση του οίκου και η «μούσα» του ‘Οντρεϊ Χέπμπορν (video)

Ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Ιμπέρ ντε Ζιβανσί (Hubert de Givenchy) έσβησε στον ύπνο του σε ηλικία 91 ετών. Ο ομώνυμος ιστορικός οίκος μόδας ανακοίνωσε το δυσάρεστο νέο αποχαιρετώντας τον καινοτόμο μόδιστρο χαρακτηρίζοντάς τον «σημαντική προσωπικότητα του κόσμου της γαλλικής υψηλής ραπτικής κι έναν gentelman που συμβόλιζε το Παρισινό σικ και την κομψότητα για περισσότερο από μισό αιώνα.»

 imper-nte-zivensi-2
Η Γαλλία είναι συγκινημένη για τον θρύλο της υψηλής ραπτικής που τον θυμούνται όλοι για τις δημιουργίες του οίκου του αλλά και για τη σχέση που είχε με την ηθοποιό ‘Οντρεϊ Χέπμπορν που αποτελούσε τη «μούσα» του.

givenchy-8
Όπως ανακοίνωσε ο σύντροφός του Φιλίπ Βενέ στο AFP:
“Ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί έσβησε στον ύπνο του το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018. Οι ανιψιοί και οι ανιψιές του και τα παιδιά τους πενθούν την απώλειά του. Η κηδεία του θα γίνει σε πολύ στενό κύκλο.”

Από έφηβος είχε ενδιαφέρον για τη μόδα

Ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής γεννήθηκε το Φεβρουαρίου του 1927 στο Beauvais(Μποβέ) της Γαλλίας. Η ανατροφή του θα λέγαμε ότι ήταν αριστοκρατική αφού ήταν ο νεότερος γιος της οικογένειας του μαρκήσιου ντε Ζιβανσί. Η οικογένεια είχε ρίζες από τη Βενετία όπως και καλλιτεχνική φλέβα πράγμα που φάνηκε από πολύ νωρίς ότι είχε κληρονομήσει ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί.

givenchy-9
Ο πατέρας του είχε διαφορετικές βλέψεις για τον γιο του αφού ήθελε να γίνει δικηγόρος, ωστόσο δεν πρόλαβε να επηρεάσει τον Ιμπέρ αφού πέθανε όταν εκείνος ήταν δύο χρονών. Η μητέρα του μαζί με την οικογένειά της ανέλαβε την ανατροφή του αδερφού του και του ίδιου. Το περιβάλλον του τον οδήγησε κατά κάποιο τρόπο στη μόδα αλλά σίγουρα κάτι τον τραβούσε προς τα εκεί. Ο ίδιος έχει εξομολογηθεί ότι μία από τις πρώτες μνήμες του ήταν η εικόνα της μοδίστρας «να αγγίζει με το χέρι τις πιέτες στο φόρεμα της μητέρας μου».

givenchy-11

Τα ερεθίσματα καθώς και το ενδιαφέρον που έδειχνε από έφηβος για τη μόδα έσπρωξαν τον Ζιβανσί να μετακομίσει στα 17 του στο Παρίσι για να σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών.

givenchy
Τα πρώτα του βήματα και η ίδρυση του Οίκου Givenchy

Σε ηλικία μόλις 18 χρονών δημιούργησε τα πρώτα του σχέδια για τον σπουδαίο μόδιστρο Jacques Fath. Ακολούθησαν κι άλλα γνωστά ονόματα όπως ο Robert Piguet και ο Lucien Lelong ενώ ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει συνεργασία με τους άσημους τότε Pierre Balmain και Christian Dior. Από το 1947 ως το 1951 εργάστηκε για την avant-garde σχεδιάστρια Elsa Schiaparelli.

oikos-zivensi
Δεν άργησε να ανοίξει τον δικό του οίκο μόδας στο Plaine Monceau του Παρισιού. Από το πρώτο του ντεφλέ το 1952 έως την αποχώρησή του το 1995 από τον οίκο μόδας που ίδρυσε ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί σφράγισε επί σαράντα χρόνια τον κόσμο της μόδας με την κομψότητα των δημιουργιών του, όπως το περίφημο μαύρο φόρεμα της ‘Οντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία “Πρόγευμα στο Τίφανις”.

 givenchy-4
Το μότο του ήταν: «Κάντο απλό, κάντο αγνό». Δεν θα μπορέσει να σβηστεί από την ιστορία της μόδας η φιλοσοφία με την οποία σχεδίαζε που χαρακτηριζόταν από καθαρές γραμμές και μία απαράμιλλα κολακευτική κομψότητα.

Ο Γάλλος σχεδιαστής μαζί με τον Κριστιάν Ντιόρ και τον Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγα αναθεώρησαν την έννοια της μόδας λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

givenchy-2

Η “μούσα” του Όντρεϊ Χέπμπορν

Ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί ήταν αχώριστος με την Όντρεϊ Χέπμπορν (Audrey Hepburn) καθώς τους ένωνε μία θαυμάσια συνεργασία αλλά και μία σπουδαία φιλία.

 aundrey-hepburn-givenchy-2
Μία ολόκληρη εποχή σφραγίστηκε από τις δημιουργίες που γέννησε αυτή η συνάντηση. Το αξεπέραστο μικρό μαύρο φόρεμα(little black dress) με το οποίο εμφανίζεται η αμερικανίδα ηθοποιός στην πρώτη σκηνή του Breakfast at Tiffany’s, ήταν η αρχή του περίφημου “look Hepburn”, που άφησε τη σφραγίδα του στον χώρο της μόδας.

hepburn-litle-black-dress
Φορώντας το αμάνικο μαύρο της φόρεμα, τις σειρές μαργαριταριών στο λαιμό και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά η Όντρεϊ Χέπμπορν υποδυόμενη τη μπερδεμένη Χόλι Γκολάιτλι άφησε το στίγμα της με την κομψότητά της. Έκτοτε ένα little black dress, το οποίο είχε ράψει με τα χέρια του ο Ζιβανσί, θεωρείται απαραίτητο στην γκαρνταρόμπα μίας γυναίκας.

aundrey-hepburn-givenchy

Η Όντρεϊ Χέπμπορν μπορεί να ήταν η αγαπημένη του Ιμπέρ ντε Ζιβανσί ωστόσο έντυνε και ανέπτυσσε φιλίες και με άλλες διάσημες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, η Γκρέις Κβέλι(πριγκίπισσα του Μονακό), η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Λορίν Μπακόλ μέχρι και η Μαρία Κάλλας.

Ο λόγος που η Χέπμπορν φορούσε σχεδόν κατά αποκλειστικότητα δημιουργίες του Ζιβανσί, τόσο σε ταινίες όσο και στην προσωπική της ζωή, δεν ήταν μόνο ότι ήταν «μούσα» του δημιουργού και η καλύτερη πρέσβειρα του οίκου.
Η έμπνευση ήταν αμφίδρομη όπως η ίδια είχε δηλώσει:

«Οι δημιουργίες του Ζιβανσί μου έδιναν πάντοτε μια αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Μπορούσα να δουλεύω πιο άνετα αν γνώριζα ότι έδειχνα απόλυτα σωστά. Ένιωθα το ίδιο και για τις ιδιωτικές μου εμφανίσεις. Τα ρούχα του μου έδιναν προστασία κόντρα σε περίεργες καταστάσεις και περίεργους ανθρώπους. Ένιωθα τόσο καλά όταν τα φορούσα».

aundrey-hepburn

 aundrey-hepburn-givenchy-4

 

Πώς γεννήθηκε η φιλία τους

Η πρώτη συνάντηση της Όντρεϊ Χέμπορν με τον Ιμπέρ ντε Ζιβανσί έγινε στο Παρίσι το 1954. Αφορμή στάθηκε το δαντελένιο φόρεμα με το οποίο η Όντρεϊ παρέλαβε το πρώτο της Όσκαρ για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Roman Holiday».


givenchy-hepburn
Η συνεργασία τους σε κινηματογραφικό επίπεδο ξεκίνησε στην ταινία «Sabrina» του Μπίλι Γουάιλντερ. Όταν ανακοινώθηκε στον Ζιβανσί ότι η Χέπμπορν θα ερχόταν στον οίκο για να αποφασίσουν την γκαρνταρόμπα της στην ταινία εκείνος πίστευε ότι θα ερχόταν η Κάθριν Χέμπορν. Εκείνος γοητεύτηκε από την προσωπικότητα της Όντρεϊ και από τότε ξεκίνησε μία μεγάλη φιλία.

 aundrey-hepburn-givenchy-3
Ο ίδιος είχε δηλώσει λίγα χρόνια πριν: «Σεβόμουν πάντοτε το γούστο την Όντρεϊ. Δεν ήταν σαν τις άλλες κινηματογραφικές σταρ. Της άρεσε η απλότητα».

 aundrey-hepburn-givenchy-older

Για 40 χρόνια μάγευε τον κόσμο της μόδας

Ο οίκος μόδας του Ιμπέρ ντε Ζιβανσί πουλήθηκε το 1988 στον όμιλο Louis Vuitton Moët Hennessey με την προυπόθεση να συνεχίσει να σχεδιάζει. Η τελευταία του συλλογή παρουσιάστηκε το 1995, τη χρονιά που αποσύρθηκε οριστικά από τον κόσμο της μόδας αφήνοντας πίσω του σπουδαία έργα και παρακαταθήκη.
Στο τιμόνι του οίκου μετά την συνταξιοδότησή του βρέθηκε ο Τζον Γκαλιάνο, ο Αλεξάντερ Μακουίν, η Τζούλιεν Μακντόναλντ, ο Ρικάρντο Τίσι, ενώ τώρα έχει αναλάβει η Κλέαρ Γουάιτ Κέλερ.

 givenchy-3

Ένας ζωγράφος της υψηλής ραπτικής

Μία σκέψη του μεγάλου μόδιστρου της υψηλής ραπτικής είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε τον περίπατο στα μονοπάτια της ζωής του Ιμπέρ ντε Ζιβανσί.

«Η τέχνη της δουλειάς μας, όπως και ενός ζωγράφου, είναι να δώσει την αίσθηση ότι το έργο μας εκφράζεται μια κι έξω. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι να κατέχεις πλήρως την τεχνική».

givenchy-10

Σχετικά άρθρα