Εκλογές στη Ρωσία με απόλυτο φαβορί τον Πούτιν

Άνοιξαν το πρωί οι κάλπες και στη Μόσχα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστώνεται το 70% της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη χώρα.

Δεδομένης της διαφοράς ώρας, πριν από την Μόσχα είχαν ήδη ανοίξει από χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εκλογικά τμήματα στην ρωσική Άπω Ανατολή και την Σιβηρία.

Περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 τοπική ώρα. Μια νίκη του Πούτιν θα τον οδηγήσει στο τιμόνι της χώρας ως το 2024 και θα ενισχύσει τη θέση του ως ο μοναδικός ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση.

Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι “διέταξε” τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ… ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και τη φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

«Θα είμαι ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αρκεί να εκλεγώ»

Ευχαριστημένος θα είναι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα.

Σε ερώτηση που του έκαναν για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: «Οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου».

«Είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα», πρόσθεσε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε από το 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας. Εκεί έχει ασκήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το εκλογικό του δικαίωμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί. Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν πιστώνεται με το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

Λόγω της παντελούς έλλειψης σασπένς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο υπήρξε μνεία να μην είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια αυτής της άτονης προεκλογικής εκστρατείας ήταν να παρακινήσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, κυρίως τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει παρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας τους.

Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα