«Είμαι 19 και μόλις έμαθα πως είμαι έγκυος… Πώς να το διαχειριστώ;»

Είμαι 19 χρόνων και μόλις έμαθα πως είμαι έγκυος. Η οικογένεια μου πιστεύει πως σωστό είναι να διακόψω την εγκυμοσύνη ενώ η οικογένεια του αγοριού μου να τη συνεχίσω.

Παρόλα αυτά και οι δύο οικογένειες μου είπαν πως ό,τι απόφαση και να πάρω θα με στηρίξουν. Το αγόρι μου όπως και εγώ είμαστε πολύ μπερδεμένοι. Από τη μια θέλουμε να κρατήσουμε και να μεγαλώσουμε το παιδάκι μας αλλά από την άλλη φοβόμαστε…

Φοβόμαστε στην ιδέα του πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα μας, τις ευθύνες, μήπως κάποτε το μετανιώσουμε και την πληρώσει μια αθώα ψυχή. Δεν ξέρω τι να κάνω μα η καρδιά μου λέει να το κρατήσω και το μυαλό να μην… Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Δεν μπορεί κανένας να σου πει τι να κάνεις. Ο καθένας θα σου πει τη γνώμη του αλλά με βάση τις δικές του πεποιθήσεις και την ιδιοσυγκρασία του. Αυτό πού βιώνεις είναι κάτι πολύ προσωπικό και μόνο εσύ και ο σύντροφος σου ξέρετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Βρίσκεσαι σε μια μοιραία καμπή, αν ακολουθήσεις την καρδιά σου και επιτρέψεις σε όσους σε αγαπούν να σε στηρίξουν όπως μπορούν. Πιθανόν θα έχεις κάνει το καλύτερο για σένα και για όλους. Χρειάζεται κουράγιο φυσικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη, η απόφαση για έκτρωση είναι προσωπική.

Μην αποφασίσετε παρορμητικά…

Για αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό η γυναίκα και ο σύντροφός της να μην πάρουν παρορμητικά και χωρίς ώριμη σκέψη την απόφαση για τον τερματισμό της κύησης. Χρειάζεται να κάτσετε να συζητήσετε σοβαρά και με ειλικρίνεια πρώτα οι δυο σας, τι αλλαγές θα επιφέρει η οποιαδήποτε από τις δυο αποφάσεις στη ζωή σας, τα υπέρ και τα κατά της κάθε απόφασης που ενδεχομένως πάρετε τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά.

Μην διστάζεις να εκφράσεις ελεύθερα όλες τις σκέψεις, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες που μπορεί να έχεις συζητώντας με κάποιον που εμπιστεύεσαι αρκετά ή ακόμη και με το σύντροφο σου. Προσπάθησε να μην κριτικάρεις τον εαυτό για οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρεις. Είναι πολύ σημαντικό που οι οικογένειες σας σάς καθησύχασαν ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρετε, θα σας στηρίξουν.

Ζήτα τη στήριξη της οικογένειας όποτε τη χρειαστείς

Μην διστάσεις λοιπόν, να διεκδικήσεις τη στήριξή τους όποτε και αν τη χρειαστείς. Επίσης, όταν φτάνει μια γυναίκα στην έκτρωση εξαιτίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσει μετά με τον γυναικολόγο της τη μέθοδο αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιήσει, για να αποφύγει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το γεγονός πως έχει κάνει έκτρωση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλλάβει, ακόμα και τον επόμενο μήνα.

Μπορεί και να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη στην περίπτωση της έκτρωσης όχι μόνο για το διάστημα πριν τη διαδικασία της έκτρωσης αλλά και την περίοδο μετά, κατά την οποία τα συναισθήματα άγχους και λύπης μπορεί να είναι πολύ έντονα.

Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είσαι μέλλουσα μαμά; 3+1 «κανόνες» για μια εγκυμοσύνη με… στιλ

Τεστ εγκυμοσύνης: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις – Είναι αξιόπιστα;

Θέλω να κάνω παιδί, αλλά δεν μένω έγκυος: Τα 2 λάθη των ζευγαριών που προσπαθούν

Σχετικά άρθρα